'Buradaki can kayıplarından Fransa lideri Macron sorumlu'

Libyalı komutan Halil İsa yaptığı açıklamada , buradaki can kayıplarından Fransa lideri Macron sorumludur dedi.

'Buradaki can kayıplarından Fransa lideri Macron sorumlu'

"Libya'daki can kayıplarından Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron sorumludur."

Bu sözler Birleşmiş Milletler destekli Libya Ulusal Mutabakat Hükümetine bağlı Libyalı bir komutana ait.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, önceki gün Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri General Halife Hafter'i Paris'te ağırladı. Görüşme, Macron'un Trablus merkezli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz el Serrac ile bir araya gelmesinden sadece iki hafta sonra gerçekleşti.

Hafter'e bağlı birlikler başkent Trablus'u ele geçirmek için saldırılarına yoğun şekilde devam ediyor.

Sıcak çatışmaların devam ettiği cephede komutanlarının çoğuna göre, Libya'daki can kayıplarının asıl nedeni Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron.

Trablus yakınlarında bir hastanede Euronews'e konuşan ve Trablus'a bağlı savaşan Yatrib Tugayı komutanı Muhammed Halil İsa, "Burada her kim hayatını kaybediyorsa sebebi Fransadır. Halkı suçlamıyorum benim burada kastettiğim Fransa yönetimi, yani Hafter'i destekleyen kişi olan Macron." ifadelerini kullandı.

Fransa, diğer Avrupa Birliği ülkeleri gibi Libya Ulusal Mutabakat Hükümetini destekliyor.

Ancak uzmanlara göre, Fransa resmi ağızlardan itiraf etmese de ülkenin büyük bir bölümünü, özellikle de petrol zengini doğu bölgeleri kontrol eden Hafter'e destek sağlıyor.

Komutan İsa, "Üç Arap ülkesi; Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Hafter'i destekliyor, ancak en büyük şeytan Macrondur. Çünkü Macron, Halife Hafter'e hem siyasi hem de askeri açıdan destek veriyor." diye konuştu.

İki ayda yüzlerce ölü, binlerce yaralı

Dünya Sağlık Örgütü'nün son rakamlarına göre, General Hafter'e bağlı güçlerin 4 Nisan'da Trablus'a saldırı başlatmasından bu yana en az 510 kişi yaşamını yitirdi, 2 bin 500 civarında kişi de yaralandı.

Son 7 yıldır siyasi belirsizliğin ve bölünmüşlüğün devam ettiği 6 milyon nüfuslu petrol zengini Kuzey Afrika ülkesindeki olaylardan 1,6 milyon kişi etkilendi.

"Hafter'e bağlı silahlı güçler, terörle mücadele etmedi"

Yatrib Tugayı komutanı Muhammed Halil İsa, Mısır ve Körfez destekli Halife Hafter'e karşı savaşın meşru olduğunu dile getiriyor.

Hafter ise şu anki saldırılarının halkın yararına olduğunu ve ancak kendisine bağlı güçlerinin ülkeye istikrar getirebileceğini iddia ediyor. Ayrıca başkentin aşırılık yanlısı ve terörist gruplar tarafından idare edildiğini öne sürüyor.

Aslen Misratalı olan Yatrib Tugayı komutanı İsa, Euronews'e yaptığı açıklamada, IŞİD'in Libya'da sona erdirilmesi için başlatılan savaşta Hafter ve ona bağlı savaşçıların hiçbirinin bulunmadığını söyledi.

Komutan İsa, "Hafter Trablus'ta teröre karşı mücadele ettiğini söylüyor. Peki benimle birlikte IŞİD'e karşı savaşmış bu grup şimdi terör örgütü mü?" sorusunu yöneltti.

Euronews