B’Tselem: Gazze’de Siyonistlerin kurşunuyla 19 gösterici gözünü kaybetti

İsrailli İnsan Hakları Örgütü “B’Tselem”, yaptığı açıklamada, son iki yılda, Gazze'de yapılan gösterilerde işgal güçlerinin göstericilerin üzerine ateş açması sonucu 19 kişinin bir gözünü kaybettiğini, iki kişinin de iki gözünü kaybettiğini belirtti.

B’Tselem: Gazze’de Siyonistlerin kurşunuyla 19 gösterici gözünü kaybetti

İsrailli İnsan Hakları Örgütü “B’Tselem”, İşgalci İsrail'in Gazze Şeridi'nin sınır bölgesinde yapılan gösterilerde göstericilere yaptığı sert müdahaleler sonucu gözünü kaybedenleri ve yaşanan savaş suçlarını rapor olarak kamoyu ile palaştı.

Örgüt, bu gösterilerde işgal güçlerinin açtığı ateş sonucu şu ana kadar 200’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini, yaklaşık 8.000 kişinin gerçek mermiyle, 2.400 kişinin plastik mermiyle ve 3.000 kişinin de atılan gaz bombaları nedeniyle yaralandığını söyledi.

Örgüt açıklamasında, 13 yıldan bu yana Gazze Şeridi’ne uygulanan ablukanın, bölgede vatandaşlara sağlanan tıbbi hizmet düzeyine ciddi şekilde zarar verdiğini belirtti.

Gazze’nin geçiş kapılarını elinde tutan işgal yönetiminin hayati durumlar dışında yaralıların Batı Şeria veya Doğu Kudüs’e geçişlerini reddettiğini ifade eden Örgüt, Gazze’deki yaralıların bölgedeki sınırlı tedaviyi kabul etmeye veya izin verilmesi ve yüksek tedavi masraflarını karşılayabilmeleri halinde Rafah kapısından çıkarak diğer ülkelerde gerekli tedaviyi almaya zorlandıklarını açıkladı. Oysa tedavi olabilecekleri hastaneler birkaç kilometre uzaklıkta.

Örgüt açıklamasına şunları da ekledi: “Gösterileri ölümcül araçlarla dağıtmak için, can kayıplarına ve ağır yaralanmalara neden olan bazı araçların kullanılması, yaklaşık iki yıldır İsrail’in, sınır şeridine yakın gösterilerde uygulamış olduğu saldırı politikasıdır.”

Örgüt, bu politikanın yasal ve etik olmadığını, Filistinlilerin yaşam güvenliğini küçümsediğini, korkunç sonuçlarına rağmen, İsrail’in bu politikayı takip ettiği sürece göstericilerin ölümüne ve zarar görmelerine neden olacağını belirtti.

Örgüt, buna ek olarak, Gazze dışında daha iyi tedavi alma imkanları bulunduğu halde, Gazze Şeridi’nde yaralı ve tedavi gören vatandaşların sürekli acı çekmesine neden olan bu politikanın, İsrail’in uygulamış olduğu oldukça sert bir politika olduğunu kaydetti.

Palinfo