Bolivya'daki şiddet olaylarında ölü sayısı artıyor

Bolivya'da seçimin galibi Devlet Başkanı Evo Morales'in destekçileri ve Morales'in istifasını isteyen muhalifler arasındaki çatışmalarda 1 kişi öldü, 89 kişi yaralandı.

Bolivya'daki şiddet olaylarında ölü sayısı artıyor

Güney Amerika ülkesi Bolivya'da, 20 Ekim'de düzenlenen genel seçimlerde hile yapıldığını iddia eden muhaliflerin başlattığı protesto ve şiddet eylemleriyle, iddiaların incelenmesi için Amerikan Devletleri Örgütünce (OAS) gerçekleştirilen denetimler ve Morales taraftarlarının destek gösterileri sürüyor.

Fotoğraf: Reuters

Ülke basınındaki haberlere göre, sağcı muhalif Santa Cruz Sivil Komitesi Başkanı Luis Fernando Camacho'nun birkaç gün önce gösterileri radikalleştirme çağrısının ardından artan gösteriler, başkent La Paz'ın yanı sıra Cochabamba ve Santa Cruz gibi kentlerde şiddet olaylarına dönüştü.

Fotoğraf: Reuters

Hükümet destekçileri ve sağcı muhaliflerin 4 farklı gösteri ve yürüyüşüne ev sahipliği yapan Cochabamba'da tarafların taşlı sopalı çatışmalarında 1 kişi hayatını kaybetti, 89 kişi yaralandı.

Kentte, Morales destekçisi yerli kadınlar, "muhaliflerin ırkçılığına karşı" yürüyüş yaparken, hiçbir partiyi desteklemeyen işçi ve nakliyeciler şiddet eylemlerinin durması çağrısıyla iki bölgede miting düzenledi.

Fotoğraf: Reuters

Muhaliflerden, kadın belediye başkanına işkence

Kente bağlı Vinto bölgesinde belediy e binasına saldıran muhalifler, iktidar partisi Sosyalizm Hareketine (MAS) mensup kadın Belediye Başkanı Patricia Arce'yi belediye binasından zorla çıkardı.

Binayı yağmaladıktan sonra ateşe veren göstericiler, rehin aldıkları ve işkence ettikleri Belediye Başkanı Arce'yi bir süre sonra güvenlik güçlerine bıraktı.

Muhaliflerin hakaret ve fiziki şiddetine maruz kalan kadın siyasetçinin, saçlarının zorla kesildiği, yüzüne ve vücuduna boya ve pislik atıldığı görüntüler sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.

Fotoğraf: Reuters

Camacho, La Paz'a ulaştı, çatışmalar başladı

Devlet Başkanı Morales'e istifa etmesi için cumartesi günü 48 saat süre veren ve isteği gerçekleşmeyince tüm ülkedeki eylemleri radikalleştirme kararı alan sağcı muhalif lider Camacho ise önceki gün Morales destekçilerinin engellemesi nedeniyle ulaşamadığı başkent La Paz'a polis ve diğer muhaliflerin korumasında giriş yaptı.

Fotoğraf: Reuters

La Paz'daki muhaliflerle buluşmayı ve sembolik bir istifa mektubunu Morales'e vermeyi hedefleyen Camacho'nun gelişi, hem başkent hem de bitişiğindeki El Alto kentinde gerginliğine neden oldu.

Morales destekçileri ve Camacho taraftarları arasında iki kentte çıkan arbedelerde kaç kişinin yaralandığı ise bilinmiyor.

Fotoğraf: Reuters

Savunma Bakanı'ndan, Camacho'ya "gruplarını geri çek" çağrısı

Bolivya Savunma Bakanı Javier Zavaleta, şu ana kadar 3 kişinin hayatına mal olan gerginliğin devam etmesi durumunda ölü sayısının artacağını ifade etti.

Camacho'ya sokaklardaki "çatışma gruplarını" geri çekmesi çağrısında bulunan Zavaleta, "Camacho, sükunet çağrısı yapmazsa artık ölüleri birlerle değil onlarla saymaya başlarız" dedi.

AA