BM yaşam mücadelesi veren Suriyeliler için istediği parayı toplayamadı

Yıllardır savaş halindeki Suriye’de ekonomi çökerken, koronavirüs mevcut zorlukları daha da artırıyor. Suriyelere destek için BM’nin istediği yaklaşık 10 milyar dolarlık sınırın altında kalan taahhütlerin de yoksulluğu bitirmeye yetmeyeceği belirtiliyor

BM yaşam mücadelesi veren Suriyeliler için istediği parayı toplayamadı

Birleşmiş Milletler’in (BM) Suriye’deki insani krizin çözümü için hedeflediği rakama ulaşılamadı.

BM, 380 milyon doları ülkedeki koronavirüs salgınıyla mücadeleye ayrılmak üzere Suriye içi yardım için 3,8 milyar dolar, Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapan ülkelere destek için de 6 milyar dolar yardım talebinde bulunmuştu.

Ancak BM ve Avrupa Birliği’nin (AB) video konferans yoluyla ortaklaşa düzenlediği “Suriye ve Bölgenin Geleceğinin Desteklenmesi” başlıklı 4. Brüksel Konferansı’nda yaklaşık 7,7 milyar dolarlık (yaklaşık 52,7 milyar TL) yardım taahhüdü geldi.

Yaklaşık 80 hükümet ve hükümetdışı kuruluşun katıldığı konferansta bağış yapan ülkeler ve kurumlar bu yıl için toplamda 5,5 milyar dolar, 2021 içinse 2,2 milyar dolar taahhütte bulundu.

En yüksek taahhüt 1,8 milyar dolarla Almanya’dan gelirken, Birleşik Krallık da 368 milyon dolar yardım yapacağını bildirdi.

New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre toplanacak yardımın, bölgelerin hükümet ya da muhaliflerin kontrolünde olmasına bakılmaksızın, ülke genelindeki ihtiyaç sahibi Suriyelerinin yanı sıra Türkiye, Ürdün, Lübnan, Mısır ve Irak gibi komşu ülkelerdeki Suriyeli mültecileri kapsayacağı kaydedildi.

Savaşın başladığı sırada Suriye’de yaklaşık 22 milyon kişi yaşıyordu. Son rakamlara bakıldığında 6,7 milyon kişinin ülke içinde yer değiştirdiği, 6,6 milyon kişinin de başka ülkelere sığındığı belirtiliyor.

Diğer taraftan hayatta kalan Suriyelilerin yaklaşık yüzde 80’inin yoksulluk içinde yaşadığı ifade ediliyor.

Ajanslar