BM uyardı: Yardımlar durabilir

Birleşmiş Milletler (BM), bir yıldan uzun süredir iç savaşın devam ettiği Etiyopya'nın Tigray bölgesinde insani malzemeler, yakıt ve nakdi yardımlar gelmezse BM kuruluşları ve insani yardım örgütlerinin operasyonlarını durdurmak zorunda kalabileceği yönünde uyarı yaptı.

BM uyardı: Yardımlar durabilir

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, yaptığı açıklamada, 15 Aralık'tan bu yana Tigray'a gıda ve diğer yardım malzemelerinin gelmediğini, bölgede insani durumun gittikçe kötüleşmeye devam ettiğini söyledi.

Dujarric, bölgedeki yaklaşık 6 milyon insanın ihtiyaçlarının karşılanması için Tigray'a her gün 100 kamyonluk gıda ve diğer yardım malzemelesinin girmesi gerektiğini belirkterek, 12 Temmuz'dan bu yana ihtiyacın sadece yüzde 12'sine denk gelen malzemenin bölgeye gönderildiğini kaydetti.

Stephane Dujarric, 3 Ocak itibarıyla, bölgede faaliyet gösteren BM ortağı yardım kuruluşlarının sadece 10 bin litre yakıtı kaldığını, Mekele kentinde bulunan gıda yardımlarının ulaştırılması için ise 60 bin litre yakıta ihtiyaç duyduklarını aktardı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü, iç savaşta tüm tarafları Tigray, Amhara ve Afar'a engelsiz ve uzun süreli erişime izin vermeye çağırdığının altını çizdi.

Ülkenin kuzeyinde Kasım 2020'de başlayan 1 yılı aşkın süredir devam eden çatışmalar, yaklaşık 2,5 milyon kişiyi yerinden etti, bölgede 6 milyona yakın kişi acil yardıma ihtiyaç duyuyor.