BM: Libya'da 20 bin yabancı savaşçı var, zaman daralıyor

Birleşmiş Milletler uzmanları Libya'da Rus, Suriyeli, Sudanlı ve Çadlı binlerce savaşçının varlığının ciddi bir kriz kaynağı olduşturduğunu dile getirdiler.

BM: Libya'da 20 bin yabancı savaşçı var, zaman daralıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Temsilcisi Stephanie Williams, Libya'da en az 20 bin yabancı savaşçı ve paralı asker olduğunu söyleyerek bunun ciddi bir kriz kaynağı olduğunu vurguladı.

Sanal olarak gerçekleştirilen Libya Politik Diyalog Forumu toplantısında konuşan Williams, bunun Libya'nın egemenliğinin ve silah ambargosunun açık bir ihlali olduğunu söyledi.

75 kişiden oluşan forum, ülkeyi başkanlık ve parlamento seçimlerine taşıyacak bir geçiş yönetimi kurulabilmesi için savaşan tarafların üzerinde anlaşabileceği bir mekanizma üzerinde çalışıyor.

Birleşmiş Milletler uzmanları Libya'da Rus, Suriyeli, Sudanlı ve Çadlı binlerce savaşçı olduğunu açıklamıştı.

Katılımcıları "uyarmak istediği bazı noktalar olduğunu" kaydeden UNSMIL Temsilcisi, bu noktaları şöyle sıraladı:

"Şu anda ülkenizde, belirli bir bölgede değil ülkenizin her yerinde, 10 askeri üs var ve bu üsler bugün kısmen veya tamamen yabancı güçler tarafından yönetiliyor. Şu anda ülkenizde 20 bin yabancı güç ve/veya paralı asker var ve bu Libya egemenliğinin korkunç bir ihlalidir. Bu yabancıları burada misafir olarak görüyorsunuz, ama sizin evinizi işgal ediyorlar. Bu, silah ambargosunun da açık bir ihlalidir. Onların Libya'daki varlığı sizin çıkarınıza değil; onlar kendi çıkarları için Libya'da."

Williams, forum katılımcılarına "kendinize dikkat edin" diye seslenerek, "Şu anda ülkenizdeki yabancı varlığıyla ilgili ciddi bir kriz mevcut." dedi.

Williams isim belirtmeden yabancı hükümetleri de sorumsuzca sağladıkları silah ve paralı savaşçılarla Libya'daki çatışmayı derinleştirmekle suçladı.

Ajanslar