'Bizler, önce ahlak sonra spor diyoruz'

"Önce ahlak sonra spor" şiarıyla hareket ettiklerini belirten Diyarbakır 639 Spor Kulübü Futbol Şube Sorumlusu A Takımı Antrenörü İbrahim Erdoğan, sporun ahlak çerçevesinde yapılması gerektiğini belirtti.

Gençleri kötü alışkanlıklardan uzaklaştırıp, manevi eğitimlerine katkıda bulunmak amacıyla 2016 yılında kurulan Diyarbakır 639 Spor Kulübü, futbol, atletizm, judo ve karate gibi branşlarda çalışmalarını sürdürüyor.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne ait halı saha ve bazı özel sahalarda antrenmanlarını yapan kulüp üyesi sporcular, antrenörler eşliğinde yeteneklerini geliştiriyorlar.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Diyarbakır 639 Spor Kulübü Futbol Şube Sorumlusu A Takımı Antrenörü İbrahim Erdoğan, "Diyarbakır 639" isminin manasını açıkladı.

Erdoğan, “Diyarbakır 639 yılında İyaz bin Ganem komutasında İslam orduları tarafından fethedilmişti. İsim olarak sporcularımıza fetih ruhunu empoze edebilmek için Diyarbakır’ın fetih tarihini seçtik.” dedi.  

Spor kulüplerinin kuruluşundan bu yana sergiledikleri performansı anlatan Erdoğan, “2016 yılında kuruldu ve 2017’de müsabakalara katılmak üzere başvuruda bulunduk. Dolayısıyla 2017-2018 yılında gençler takımına katıldık ve sadece 3 kategoride yarıştık. 2018-2019 sezonunda U11’den A takımına kadar tüm kategorilere katıldık. Sportif anlamda çok büyük başarı elde edemesek dahi ilk sezonda bütün kategorilere katılmamız bizim için bir başarıdır. Tabiki sportif alanda da başarılarımız oldu. Bu sene A takımında birinci amatöre yükseldik. Geçen sene hedefimiz olan play-off’da 4’üncü olduk.” ifadelerini kullandı.

Bu seneki hedeflerinin öncelikle alt yapıyı oluşturmak olduğunu ifade eden Erdoğan, “Alt yapısı olmayan bir takımın A takımı başarılı olamaz. Bunu daha önce profesyonel takımlarımızda da gördük. Diyarbakırspor süper ligde yıllarca mücadele etti ama alt yapısı ve tesisleşmesi olmadığı için maalesef kümelere, sonra amatöre düştü. Dolayısıyla bizim kısa vadede gençlerimize yönelik çalışmalarımız var. Uzun vadede ise tesisleşmeye yönelik bir hedefimiz var.” şeklinde konuştu.

“Bizler önce ahlak sonra spor şiarıyla bu yola koyulduk”

Genç ve 25 yaş altı bir ekip olduklarını ifade eden Erdoğan her şeyden önce ahlaka önem verdiklerini belirtti. Erdoğan, “Bizler önce ahlak sonra spor şiarıyla bu yola koyulduk. Spor, sadece spor değil, ahlak çerçevesinde yapıldığı sürece spora güzellik katabiliriz. 639 Spor Kulübüne aldığımız kardeşlerimizin öncelikle derslerinde başarılı olmalarını istiyoruz. Şu an spor yapan kardeşlerimizin çoğu öğrenci ve antrenmanları derslerini etkilemeyecek şekilde uyguluyoruz. Dolayısıyla bir insanda ahlaki değerler olmadığı takdirde topluma faydalı olamaz.” diye belirtti.

2 seneden bu yana 639 spor kulübünde oyuncu olan Cihad Yaz, “Daha önce il dışında çeşitli profesyonel futbol takımlarında oynadım. Gelen teklif ve projeler üzerine geldim. Söylenilen tüm teklif ve projeler maşallah yerini bulmuş. İyi ki de gelmişim. Çünkü daha önce oynadığım çeşitli kulüplerde göremediğim şeyleri bu kulüpte gördüm. Mesela bu kulüpte sevgi, saygı, muhabbet ve dostluk var. Aslında işin çekici tarafı da budur. Bütün güzellikler 639 Spor Kulübünde bulunuyor.” dedi.

“Hocalarımı ve kardeşlerimi örnek alarak namazımı kılmaya başladım”

639 Spor Kulübünü diğer kulüplerden ayıran birçok özelliği olduğunu söyleyen oyuncu Yusuf Çoban, “Örneğin, eski veya yeni gelen arkadaşlarla tanıştırılıyor ve hemen kaynaşıyoruz. Bir antrenmana gelen kişi tekrarına katılmak istiyor. Antrenman öncesi sohbet edilir. Bizim için futboldan önce önemli olan ahlaktır. Bizlerde bunu sağlayabilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Burada bir aile ortamı var ve diğer kardeşlerimizin de gelmesini tavsiye ederim.” ifadelerini kullandı.

Çoban, “Bu kulüp ilk açıldığından beri bu kulübe geliyorum ve memnuniyet duyuyorum. Diyarbakır’da yaklaşık 150-200 tane kulüp var ve onların 3 sene içerisinde bu kadar başarı elde ettiğine inanmıyorum. İlk senemizde A takımı ile kategoriye çıkmadık, U19 ile 4’üncü olduk. Diğer takımların yaş ortalamaları 34-35 iken bizim ki 21-22’dir. Hocalarımız gençlere önem verip bizi kazanmaya çalışıyorlar. Bu kulübe ilk geldiğimde namaz kılmıyordum. Hocalarımı ve kardeşlerimi örnek alarak namazımı kılmaya başladım, ahlakımı düzelttim. Bu kulüp sadece futbol alanında değil birçok şey hayatıma kattı.” şeklinde konuştu.

İLKHA