Beyrut'taki gösterilerin bilançosu: 1 ölü, 490 yaralı

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta, meydana gelen şiddetli patlamadan sorumlu tuttukları yönetimi protesto eden göstericilerin eylemlerinde, güvenlik güçlerinde görevli 1 kişi öldü, 490 kişi yaralandı.

Beyrut'taki gösterilerin bilançosu: 1 ölü, 490 yaralı

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bir araya gelen binlerce kişi yönetim karşıtı protestolara devam ediyor.  Protestocular, Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı binalarını bastıktan sonra Çevre Bakanlığı’na ve en son Enerji Bakanlığı’na girdi.

Lübnan ordusu göstericileri ilk olarak Dışişleri Bakanlığı binasından çıkarmayı başardı. Ordunun bakanlığın bulunduğu bölgeye takviye kuvvet yollamasıyla protestocuların sayısında azalma yaşandı.

Lübnan merkezli El Manar televizyonunun aktardığı bilgiye göre başkent Beyrut’ta gerçekleşen hükümet karşıtı protesto gösterileri sırasında yaklaşık olarak 490 kişi yaralandı.

Beyrut'ta durum kademeli olarak sakinleşti

Göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan şiddetli çatışmalar sonrasında Beyrut’un merkezindeki durum, kademeli olarak sakinleşti.

​Beyrut’un merkez bölgesi, bazı binaları ateşe veren ve Şehit Meydanı’nda kamyon yakan gösterici gruplarının yarattığı kargaşa sonucu ciddi zarar görmüş durumda. Kamuya ait ve özel birçok tesis olaylarda zarar gördü.

​Askeri konvoylar hem Beyrut’un merkezine, hem de civar bölgelere ulaştı. Bu arada Beyrut’un merkezinde göstericilerin sayısı giderek azalırken, Lübnan silahlı kuvvetleri ise her yere konuşlandı.

Öte yandan Lübnan Sağlık Bakanlığı, masrafları kendi karşılamak üzere yaralıları tedavi etmeyi reddettiği yönündeki iddiaları yalanlayarak, bu haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Enerji Bakanlığı binasında yangın

Lübnanlı MTV televizyonu, Lübnan ordusuna ait hızlı müdahale grubunun Beyrut’taki protestocuların hücum ettiği Enerji Bakanlığı binasına ulaştığını bildirdi.

MTV’deki haberde ayrıca, Lübnan Bankalar Birliği’nin bulunduğu binada yangın çıktığı belirtildi.

Güvenlik güçleri göstericileri dağıtmak için gaz bombaları kullandı

Güvenlik güçleri, Beyrut’taki göstericileri parlamento binasından uzaklaştırmak amacıyla özel donatılmış zırhlı araçtan gaz bombaları fırlattı. Şehit Meydanı’na doğru çekilen göstericiler ise jandarmalara taş ve maytap attı.

Şehit Meydanı’ndaki göstericiler kalabalık Lübnan Bankalar Birliği binasına girmeye çalıştı. Kızılhaç ve Sivil Savunma görevlileri ise göstericilerin arasında, yaralılara ilk müdahaleyi yapıp, ağır yaralıların tahliyesi ile ilgilendi.

Lübnan Kızılhaçı: yaralı sayısı 230'u geçti, El Manar: gösteriler sırasında 490 kişi yaralandı

Lübnan Kızılhaçı’ndan yapılan açıklamada, Beyrut’taki hükümet karşıtı gösterilerde yaralı sayısının 230’u geçtiği belirtildi.

Twitter’dan yapılan açıklamada, yaralılardan 63 kişinin hastaneye kaldırıldığı, 175 kişinin ise ayakta tedavi edildiği vurgulandı.

Lübnan Kızılhaç'ının açıklamasından ileriki saatlerde ise El Manar televizyonu gösteriler sırasında yaklaşık olarak 490 kişi yaralandığını duyurdu.

Lübnan İç Güvenlik Güçleri: Bir görevlimiz hayatını kaybetti

Bu arada Lübnan İç Güvenlik Güçleri, bir güvenlik mensubunun Le Gray otelinde birkaç göstericinin saldırmasıyla düşerek hayatını kaybettiğini açıkladı.

Açıklamada, güvenlik güçlerinden bir kişinin Le Gray otelinde güvenliği ve kamu düzenini sağlamaya yönelik görevlerini yerine getirirken birkaç isyancının saldırısına uğradığı, saldırı sonucu yere düştüğü ve hayatını kaybettiği ifade edildi.

Ajanslar