Belçika Kralı Afrika'da sömürge dönemi için yine özür dilemedi

Belçika Kralı Philippe 2 gün önce başlayan Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) ziyaretinde, ülkesinin KDC’de yaptığı insanlık suçları nedeniyle yine “özür dilemek” yerine “derin pişmanlık” ifadesini tercih etti.

Belçika Kralı Afrika'da sömürge dönemi için yine özür dilemedi

Kral Philippe, 6 günlük ziyaretinin 2. Gününde KDC meclisinde milletvekilleri ve halka hitap etti.

Belçika Kralının konuşmasında, Kongoluların beklediği “özür” ifadesini kullanmaması dikkat çekti.

KDC’ye ilk defa seyahat ettiğini belirten Kral Philippe, "Kongoluların ve hala acı çeken bütün herkesin huzurunda, geçmişte oluşan yaralar için en derin pişmanlığımı yenilemek istiyorum." ifadesini kullandı.

Kral Philippe, 30 Haziran 2020'de Tshisekedi'ye, Kongo'da sömürgeci dönemde yaşanan "şiddet olayları" ve "neden oldukları acılardan" derin üzüntü duyduğunu bildiren mektup göndermişti.

Philippe, mektupta, mevcut ikili ilişkileri daha da geliştirmek için "geçmişi" konuşmak gerektiğine dikkati çekmişti.

Acılarla dolu kanlı sömürge dönemi

Belçika sömürgecilik döneminde hem mal hem de köle ticareti yapmak için Orta Afrika'da Ruanda, Burundi, ve KDC'de insanlık dışı uygulamalarıyla tarihe geçti.

Belçika sömürgeleri arasında zengin doğal kaynaklarıyla ön plana çıkan KDC, uluslararası hukuka aykırı şekilde 1885'te Belçika Kralı 2. Leopold'a "özel mülk" olarak tahsis edildi.

KDC'yi kendi mülkü ilan eden Kral 2. Leopold, fildişi ve kauçuk gibi zengin kaynaklara sahip ülkeyi önemli gelir kaynağı olarak gördü.

Yerel halkı kauçuk ve fildişi üretiminde acımasızca kullanan Belçika, üretimde çalışan binlerce kişinin açlıktan ölmesine sebep oldu.

İnsanlık dışı uygulamalara isyan edenler silahla bastırılırken, "gereksiz mermi kullanımını" engellemek için kullanılan her mermiye karşılık bir Kongolu organı getirilmesi zorunlu kılındı.

"Kongo kasabı" olarak da adlandırılan 2. Leopold'un, KDC'de açlık ve sefalete mahkum ettiklerinin yanı sıra 10 milyon kişinin ölümüne sebep olduğu belirtiliyor.

O dönemde bölgeye giden gazeteciler aracılığıyla elleri kesilmiş çoğu çocuk binlerce kişinin fotoğrafları dünya basına yansıdı.