Barzani: PKK Kürdistan'da kaos çıkarmaya çalışıyor

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında Süleymaniye’deki gösteriler, Erbil-Bağdat ilişkileri, Şengal Anlaşması ve PKK’nin bölgedeki varlığı hakkında açıklamalarda bulundu.

Barzani: PKK Kürdistan'da kaos çıkarmaya çalışıyor

Bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında Kürdistan Bölgesi’nde son günlerde yaşanan istenmeyen olayları ve Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri arasında süren müzakere sürecini ele aldıklarını belirten Barzani “Halkın özgür bir şekilde meşru taleplerini talep etmesini ve kendisini ifade etmesini doğru buluyoruz. Fakat malesef gördük ki dışarıdan müdahalşe eden birilerinin eliyle gösterilerin gidişatı değiştirildi ve şiddet olaylarının cereyan etmesine sebebiyet verildi.

Tüm partilerin binalarına saldırılmıştır. Yani saldırı sadece hükümete karşı değildir. Saldırılar binlerce şehidin kanı ile elde edilen bu statünün yok edilmesine yöneliktir. Sosyal medyada ve televizyonlarda izlediğimiz şiddet görüntüleri, şehit kardeşine saldırmak reform getirmez, maaş getirmez. Okullara saldırıp yakmak göstericilerin işi değil, gösterileri yolundan çıkaranların işidir. Elektirk dairesine, polis binasına ve hizmet kurumlarına saldırmak Kürdistan halkının çıkarlarına hizmet etmiyor.

'Gösteriler yönlendirildi'

Peki kim bunlar? Şiddete kalkışanların Kürdistan Bölgesi’ne dışardan gelenler olduğunu biliyoruz. Peşmergeler kanas ile silahıyla şehit ettiler. Parti binalarına roketlerle, el bombalarıyla saldırdılar. Göstericiler roket ve silahlarla hak talebinde bulunmaz. Yani bu gerçek ispat oldu ki bunu yapanlar göstericiler değil. Bunlar halkın kazanımlarını hedef alanlardır. Bu tür eylemlerin önüne geçmek hepimizin görevidir.”

'PKK Şengal'den çıkmadı'

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan, PKK’lilerin Şengal’den çıkıp çıkmadığıyla ilgili soruya yanıt verdi.

Başbakan, PKK’ye bağlı güçlerin kısa süreliğine karargahlarını boşalttığını ancak daha sonra tekrar geri döndüğünü vurguladı.

PKK güçlerinin, bir kısmı Suriye’den gelen silahlı güçlerle daha kalabalık bir şekilde Şengal’e döndüğüne dikkat çeken Başbakan, Erbil ile Bağdat arasında imzalanan Şengal Anlaşması’nın tamamen uygulanması gerektiğine vurgu yaptı.

Rudaw, K24