Bahreyn veliaht prensi, İngiliz danışmanlardan oluşan bir ağ ile Londra ile ilişkilerini güçlendiriyor

Bahreyn Veliaht Prensi Salman bin Hamad Al Khalifa, Londra'daki yatırım araçları ve İngiliz hükümetinin en üst seviyelerinde çalışma deneyimine sahip bir danışmanlar ağı aracılığıyla Bahreyn'in İngiltere ile olan bağlarını güçlendirmeye çalışıyor.

Bahreyn veliaht prensi, İngiliz danışmanlardan oluşan bir ağ ile Londra ile ilişkilerini güçlendiriyor

Kaynaklara göre, Bahreyn Veliaht Prensi, Riyad ile Tahran arasındaki yakınlaşma sırasında İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'tan güvenlik desteği almaya çalıştı ve 2018'de Bahreyn'de Juffair HMS adlı bir İngiliz deniz destek tesisini yeniden açtı.

Selman bin Hamad, 2019'da kendi ofisini kuran eski İngiltere Başbakanı Theresa May de dahil olmak üzere eski İngiliz yetkililerle bağlarını güçlendirdi ve Bahreyn hükümeti bu ofise milyonlarca dolar aktardı.

Aynı ay içinde Bahreyn, Muhafazakar Milletvekili Kwasi Kwarteng ve eski İngiltere Başbakanı John Major'un savunma bakanı Nicholas Soames'e, IISS, Manama Diyaloğu’na katılmak üzere Bahreyn'e gitmeleri için ödeme yaptı.

Swams, her ikisi de aynı yıl Sandhurst Kraliyet Askeri Akademisi'nden mezun olan Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Khalifa'ya çok yakın ve veliaht prens, Mart ayı başlarında Bahreyn Grand Prix'sine katılmak için tüm masrafları ona ödedi.

Bahreyn dışişleri bakanı, veliaht prensin Londra gezisi sırasında da hazır bulunan bir başka eski İngiliz dışişleri bakanı Philip Hammond'u da içeriyor.

Müşterilerini firması Matrix Partners aracılığıyla ücretlendiren Hammond, aynı zamanda Kuveyt Yatırım Otoritesi'nin (KIA) Londra kolu olan Kuveyt Yatırım Ofisi'nin (KIO) danışmanıdır.

Fransız web sitesi Intelligence Online'a göre, 2020'den 2022'ye kadar İngiltere yatırım bakanı olan Jerry Grimstone, 3 Temmuz'da Londra'da Veliaht Prens Salman bin Hamad Al Khalifa'yı kabul eden İngiliz heyetinin başında bulunuyordu.

Grimstone, eski kamu sektörü çalışanlarının üstlendiği özel sektör rollerini onaylayan İngiltere'nin İş Atamaları Danışma Komitesi tarafından görevlendirildikten sonra Ocak ayında Londra merkezli danışmanlık şirketi Equalipriam Global'e katıldı.

2022'den beri eski İngiliz Savunma şefi Nick Carter tarafından yönetilen şirket, Selman bin Hamad'a, veliaht prensin 2008'den beri Kamu Hizmeti Konseyi başkanı olarak denetlediği Bahreyn'in devlet aygıtını modernize etme konusunda danışmanlık yapıyor.

Londra'da Bahreyn Parası

Umman Hava Kuvvetleri'nin eski başkanı ve Umman merkez bankasının eski başkanı Mohammed Mahfouz Al Ardhi başkanlığındaki Investcorp, İngiliz ekonomisine 1 milyar sterlin yatırım yapmak için bir mutabakat zaptı imzaladı.

Anlaşma, 3 Temmuz'da Salman bin Hamad ve dönemin Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Dominic Johnson tarafından imzalandı.

Investcorp'a ek olarak, 2022 yılında Londra Menkul Kıymetler Borsası ve Osool Asset Management'ta Infracorp aracılığıyla listelenen 900 milyon dolarlık Sukuk (Şeriat uyumlu tahvil) ihraç eden Bahreyn'in egemen varlık fonu Gulf Finance House (GFH) yatırıma katılıyor.