Bağdat'ta üçlü toplantı

Irak, Ürdün ve Mısır’ın Dışişleri Bakanları ortak güvenlik ve ekonomik meseleler ile bölgede oluşan gerginlikleri düşürmek için Bağdat'ta bir araya geldiler.

Bağdat'ta üçlü toplantı

Irak, Ürdün ve Mısır’ın Dışişleri Bakanları ortak güvenlik ve ekonomik meseleler ile Washington-Tahran hattındaki sorunların bölgede neden olduğu gerilimi düşürmenin yollarını görüşmek üzere dün  Irak’ın başkenti Bağdat’ta bir araya geldi.

Bağdat’taki toplantıya Mısır Dışişleri Bakanı Samih Sükri, Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Ali el-Hakim, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safati ile her üç ülkeden üst düzey yetkililer katıldı.

Iraklı gözlemcilere göre, dünkü toplantı, geçen Mayıs ayında Irak, Ürdün ve Mısır liderlerinin katılımıyla Kahire’de düzenlenen üçlü zirvenin bir devamı niteliğindeydi.

Mayıs ayında Mısır, Ürdün ve Irak liderlerinin katılımıyla düzenlenen zirvede ortak petrol boru hattının inşası, bölge içi ticaretin canlandırılması, örgütler ile mücadelede işbirliğini güçlendirilmesi ve DEAŞ sonrası Irak ile Suriye’de yeniden imar konusu masaya yatırılmıştı.

Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, üçlü toplantıda stratejik işbirliği ve Arap ilişkilerinin güçlendirilmesi, ögrütlerle mücadele, güvenlik ve istikrarın sağlanması, DEAŞ’a karşı mücadele ve yerinden edilenlerin evlerine geri dönmesi hususunda Irak’a destek verilmesinin ele alındığı bildirildi.