Ayrım yapmayan, ateşkese uymayan silahlar: Kara mayınları

4 Nisan Dünya Mayın Farkındalık Günü, mayınlar hala binlerce sivilin yaşamını tehdit etmeye devam ediyor. 2018'de dünya genelinde 3 bin 59 kişiyi öldürdü, 3 bin 837 kişiyi yaraladı.

Ayrım yapmayan, ateşkese uymayan silahlar: Kara mayınları

Uluslararası anlaşmalarla yasaklanan mayınlar sivillerin yaşamını tehdit etmeye devam ederken, 2018'de dünya genelinde mayından 3 bin 59 kişi öldü, 3 bin 837 kişi yaralandı.

"4 Nisan Dünya Mayın Farkındalık Günü", insanlara karşı kullanılan kara mayınları ve el yapımı mayınlar yol, kaldırım, tarla, orman, çöl, ülke sınırları, ev, okul ve çevreleri ile insanların günlük yaşamlarını sürdürdüğü yerlerde bulunabiliyor.

"Antipersonel mayın" olarak da tanımlanan, insanlara karşı kullanılan mayınların yanı sıra, tanksavar mayınlar, patlamamış misket bombaları ve diğer patlayıcı savaş kalıntıları da sivil-asker ayrımı yapmadan her dakika ölüm ve yaralanmaya neden oluyor.

1997'de Nobel Barış Ödülü sahiplerinden olan "Kara Mayınlarının Yasaklanması için Uluslararası Kampanya (ICBL)" adlı girişimin son raporuna göre, 2018, kara mayınları ve patlayıcı savaş kalıntıları nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının son derece fazla kaydedildiği 4'üncü yıl oldu.

Rapora göre, mayın ve patlayıcı savaş kalıntıları nedeniyle 2018'de dünya genelinde en az 3 bin 59 kişi öldü ve 3 bin 837 kişi de yaralandı.

Son yıllarda mayınların yol açtığı ölüm veya yaralanmalar en çok Afganistan, Suriye, Libya, Nijerya, Ukrayna ve Myanmar gibi ülkelerde kaydedildi.

En çok siviller zarar görüyor

2018'de 50 ülke ve bölgede mayın ve patlayıcı savaş kalıntılarından kaynaklanan çok sayıda ölüm ve yaralanma meydana geldi.

En fazla ölüm Afganistan ve Suriye'de görülürken ölümlerin yüzde 70'ni siviller oluşturuyor.

582 çocuk öldü ve bin 132 çocuk yaralandı

2018’de 38 ülke ve bölgedeki mayın ile patlayıcı savaş kalıntıları nedeniyle 582 çocuk öldü ve bin 132 çocuk da yaralandı.

Önceki yıllarda olduğu gibi, 2018’de de bu yaş grubundaki kayıpların çoğunu (yüzde 84) erkek çocuklar oluşturdu.

30 ülkede kullanıma hazır 50 milyon civarında mayın stoku var

 

ICBL'nin verilerine göre, bugün Mayın Yasağı Sözleşmesi'ne taraf olmayan 33 ülkenin 30'unda her an kullanıma hazır 50 milyon civarında kara mayını stoku olduğu tahmin ediliyor. En büyük stokun Rusya (25,5 milyon), Pakistan (yaklaşık 6 milyon), Hindistan (yaklaşık 4-5 milyon), Çin (5 milyondan az) ve ABD’de (3 milyon) olduğu belirtiliyor.

Ayrıca, anlaşmaya taraf olmayan ülkelerdeki bazı devlet dışı silahlı grupların, ülke stoklarından çalarak, yozlaşmış siyasetçilerden satın alarak ya da mayın tarlalarından çıkararak çok sayıda mayın elde ettiği de biliniyor.

ICBL'nin verilerine göre, son yıllarda Afganistan, Hindistan, ve Myanmar'ın da dahil olduğu 6 ülkede bulunan devlet dışı silahlı gruplar da, kara mayınları kullandı.

AA