Avustralya, UNRWA'ya fon sağlamaya devam edecek

Avustralya hükümeti, Ocak ayında mali katkıyı askıya aldıkları Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) yeniden finanse etme niyetini duyurdu.

Avustralya, UNRWA'ya fon sağlamaya devam edecek

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, işgalcilerin kurum çalışanlarının Aksa Tufanı harekatına katıldıkları yönündeki iddialarının  doğrudan ve uygun bir yanıt gerektirdiğini söyleyerek ülkesinin daha önce yaptığı yardımı askıya alma pozisyonundan vazgeçtiğini söyledi.

Wong, bu konuda Ulusal Güvenlik Komitesi'nin bu hafta yaptığı incelemenin ardından Avustralya'nın UNRWA'ya katkısını askıya almayı bırakacağını sözlerine ekledi.

Avustralyalı Bakan, UNRWA'nın ek garantiler sağlamayı kabul etmesinden sonra ülkesinin bekleyen 4 milyon dolarlık katkı payını ödeyeceğini açıkladı.

Wong, Gazze'de insanların açlıkla karşı karşıya olduğunu bildiğini ve UNRWA'nın açlığın eşiğindekilere yardım sağlamada önemli bir rol oynadığını ekledi.

İşgal yetkililerinin 12 çalışanını HAMAS'ın 7 Ekim'de başlattığı saldırıya karışmakla suçlamasının ardından, ABD başta olmak üzere yaklaşık 15 ülke, UNRWA'ya mali katkılarını askıya aldı.

Hem Kanada hem de İsveç daha önce teşkilata mali katkılarını sürdüreceklerini duyurmuşlardı ve bu durum işgalci rejimindeki yetkililerin eleştirilerine yol açmıştı.

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Avustralya'nın duyurusunu memnuniyetle karşıladı ve Gazze ve bölgedeki bu kritik dönemde ajansın desteklenmesine katkıda bulunan ülkelere teşekkürlerini ifade etti.

Genel Komiser, ajansın desteğinin insani ilkelere bağlılığın ve benzeri görülmemiş bir kriz sırasında Filistinli mültecilerin içinde bulunduğu kötü durumun dikkate alındığının bir kanıtı olduğunu vurguladı ve UNRWA'ya fonlarını askıya alan diğer ülkelerin Avustralya örneğini takip edeceğini umdu.