Avrupalı 1080 parlamenter 'İlhak' planına karşı liderlere çağrı yaptı

Avrupalı 1080 parlamenter, Siyonist İsrail'in, işgal altındaki Batı Şeria'nın bir kısmını ilhak planının uluslararası hukuka meydan okuma anlamına geldiğini vurgulayarak Avrupalı liderlere, ilhaka karşı kararlı duruş sergilemeleri çağrısında bulundu.

Avrupalı 1080 parlamenter 'İlhak' planına karşı liderlere çağrı yaptı

Avrupa'da 25 ülkeden 1080 parlamenter İşgalci İsrail'in Batı Şeria'yı ilhak planına ilişkin ortak açıklama yayımladı.

Ortak açıklamada, İsrail'de yeni koalisyon hükümetinin işgal altındaki Batı Şeria'nın "önemli" bir kısmını 1 Temmuz itibarıyla ilhak etme kararı aldığı anımsatılarak bunun uluslararası hukuka meydan okuma olduğunun altı çizildi.

İlhak planının, İsrail-Filistin barışına yönelik beklentilere zarar vereceği, bölgesel istikrarsızlığı daha fazla derinleştireceği uyarısı yapıldı.

Açıklamada, Avrupa'nın, ilhakın önlenmesi ve çatışmanın adil çözümünün sağlanması amacıyla uluslararası aktörleri bir araya getirmek için liderlik etmesi gerektiği vurgulandı.

Avrupalı liderlere, Batı Şeria'nın ilhakına karşı kararlı duruş sergilemeleri çağrısının yapıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kalıcı bir çözüm için meşru talepler ve güvenlik ihtiyaçları karşılanmalıdır. Hem İsraillilerin hem de Filistinlilerin eşit hakları garanti edilmelidir. Avrupa, bu hedefleri desteklemek için diplomatik araçlara sahiptir. Bu tür çabaları desteklemeye hazırız."

AA