Avrupa'da hangi ülkelerde 'inanç vergisi' var?

Gündemde olan 'inanç vergisi' Avrupa'da hangi ülkelerde var ve nasıl uygulanıyor?

Avrupa'da hangi ülkelerde 'inanç vergisi' var?

Yıllık gelir üzerinden hesaplanan inanç vergisi, özellikle Avrupa'da oldukça yaygın. "Kilise vergisi" olarak da adlandırılan vergi, ülkelerdeki dini kurumları finanse etmek için kullanıyor.

Bu ülkelerle sınırlı olmamak üzere Almanya, Avusturya, Danimarka, Finlandiya, İsveç, İtalya, İzlanda ve İsviçre'nin bazı kantonlarında halktan zorunlu kilise vergisi alınıyor. İspanya ve Portekiz gibi ülkelerde ise isteğe bağlı kilise vergisi ödenebiliyor.

Herkes mi ödemek zorunda?

Vergi uygulamasının şartları ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor ama inanç vergisinin bulunduğu çoğu ülkede resmi bir dini kuruma mensup olduğunu beyan edenlerin vergiyi ödemesi zorunlu.

Örneğin Almanya'da devlet tarafından tanınan dini kurumlardan birisine üye olduğunuzu açıklarsanız, gelirinizden o kuruma aktarılmak üzere vergi alınıyor. Ülkedeki Müslümanlardan henüz vergi alınmıyor ama "camilerin bağımsız olması" için kilise vergisi benzeri bir uygulamanın getirilmesi tartışılıyor.

Avusturya, Danimarka, Finlandiya gibi ülkelerde de Almanya gibi sadece bazı dini kurumlara üye olduğunuzu açıkladığınız durumda gelirinizden zorunlu kilise vergisi alınıyor.

İzlanda'da herkesten toplanan kilise vergisi, kişilerin beyan ettiği dinlere göre kurumlara dağıtılıyor. Din beyan etmeyen kişilerden alınan vergiler ise hazineye aktarılıyor.

Ne kadar ödeniyor?

Ödenen inanç vergisi miktarı ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Bazı ülkelerdeki toplam vergiye tabi gelir üzerinden hesaplananlar oranlar şöyle:

Avusturya: Yaklaşık yüzde 1

Danimarka: Yaklaşık yüzde 0,87

Finlandiya: Yüzde 1 ila 2

İsveç: Yüzde 0,8 ila 1,5

İtalya: Yüzde 0,8

Bazı ülkelerde ise inanç vergisi, verilen toplam vergi üzerinden hesaplanıyor. Bunlar:

Almanya: Yüzde 8 veya 9

İsviçre: Kantona ve kuruma göre değişken, yüzde 20'ye kadar çıkabiliyor

İspanya: Yüzde 0,7 (isteğe bağlı)

Portekiz: Yüzde 0,5 (isteğe bağlı)

İzlanda'da ise herkesten sabit bir meblağ toplanıyor. 2018'deki vergi miktarı 931 krondu (yaklaşık 44 TL).

Vergi ödemeyenler neden mahrum kalıyor?

Bazı ülkelerde kilise vergisi ödemeyenler bazı dini seremonilerden faydalanamayabiliyor. Örneğin kilisede düğün yapamıyor veya çocuğunu vaftiz ettiremiyor.

Euronews