Ankara'da İdlib endişesi: 500 bin sivil yolda

Ankara'da Suriye'nin kuzeyinden yeni bir göç dalgasına karşı hazırlıklar hızlandı. Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Türkiye sınırına yakın bölgelere doğru yönelen sivillerin sayısının 500 bine yaklaştığını kaydetti.

Ankara'da İdlib endişesi: 500 bin sivil yolda

Ankara'da Suriye'de oluşturulması planlanan güvenli bölge ile ilgili çalışmalar devam ederken bir yandan da İdlib'den geleceği tahmin edilen yeni göç dalgasına karşı önlemler alınıyor. Türkiye İçişleri Bakanlığı ve Kızılay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta İdlib'den göç beklendiğine ilişkin açıklamasının ardından bu konudaki hazırlıklarını hızlandırdı.

Mülteci akınına karşı yapılan hazırlıklar konusunda basına konuşan Kızılay Başkanı Kerem Kınık, "Rejimin sivil yerleşim bölgelerine saldırıları yeni ve büyük bir göç hareketini tetikliyor. Sınırımıza yakın bölgelere doğru yönelen sivil sayısı 500 bin kişiye yaklaştı" bilgisini verdi. Kınık, bu kişilerin hepsinin henüz sınır bölgesine ulaşmadığını, ancak saldırıların sürmesi halinde İdlib'den kaçanların Türkiye sınırına yönelmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Kınık sözlerini "Sayının 500 binle de sınırlı kalmayacağı çok açık. İdlib'de bu sayının çok çok üzerinde korunmasız sivil bulunuyor. Yeni bir göç hareketi Türkiye'yi olduğu gibi Avrupa'yı da etkiler" şeklinde sürdürdü.

Kızılay'ın iç savaş başladığından beri Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) ile birlikte Suriyelilere hem kendi ülkelerinde hem de Türkiye'de insani yardımda bulunduğuna dikkat çeken Kınık, yeni saldırıların ardından Türkiye sınırına gelen savunmasız sivillere de acil barınma ve beslenme desteği sağladıklarını söyledi. Kınık, İdlib'den kaçanların belli kampların çevresine yerleştirildiğini, ancak büyük göç olması durumunda uluslararası desteğe daha fazla ihtiyaç duyulacağını da belirtti. Kınık, "Çatışmalara acilen son verilmesi çağrımızı yineliyoruz. Çatışan taraflar, sivillerin zarar görmemesi için uluslararası hukukun gereklerini yerine getirmeli" çağrısında bulundu.

DW