Ebu Hamza ‘insanlık dışı ve aşağılayıcı’ hapishane koşulları nedeniyle ABD’li yetkililere dava açtı

ABD zindanlarında 62 yaşında gözleri görmeyen, kolları dirseklerine kadar olmayan imam Ebu Hamza 8 yıldır insanlık dışı işkencelere maruz kalıyor.

Ebu Hamza ‘insanlık dışı ve aşağılayıcı’ hapishane koşulları nedeniyle ABD’li yetkililere dava açtı

Mısır asıllı İngiliz vatandaşı olan Ebu Hamza el-Mısri, Colorado Eyaleti’nde bulunan yüksek güvenlikli ADX Florence Hapishanesi’nde yaşadığı ‘insanlık dışı ve aşağılayıcı koşullara’ itiraz ederek, ABD Başsavcısı William Barr hakkında dava açtı.

2015 yılında hüküm giyen ve şartlı tahliye imkanı olmaksızın ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Ebu Hamza, iki kolunda dirseğinden aşağısı olmamasına ve tek gözünün kör olmasına rağmen cezaevi yetkililerinin kancasını çıkardığını söyledi.

Ebu Hamza, kollarındaki el kancasından mahrum bırakıldıktan sonra çürüyen dişleriyle yiyecek paketlerini açmak zorunda kaldığını ve bu nedenle üç dişini kaybettiğini dile getirdi.

Açtığı davada, tecrit hücresinde güneş ışığından yoksun bırakıldığını ve on gün önce açlık grevine başladığını belirtti.

ADX Florence Hapishanesi, 80’lerin sonlarında inşa edildiğinden beri kimsenin kaçamadığı ve mahkumların sıkı güvenlik önlemlerine tabi tutulduğu ABD’deki en sert hapishanelerden biri olarak biliniyor.

Ebu Hamza (62) hakkında İngiltere’den sınır dışı edilmeden önce hazırlanan iddianame, 1998’de Yemen’de 16 Batılı turisti kaçıran bir gruba yardım, şiddeti kışkırtma ile El Kaide’yi alenen desteklemek gibi mesnetsiz suçlamalar ile doluydu.

Ebu Hamza, bir gözü ve iki kolunu kaybettiği için bedensel engelinin dikkate alınmadığını, muslukları kullanırken dirsekten itibaren kesik olan kolunda yaşanan kanamadan giysilerinin lekelendiğini ve 14 aydan fazla bir süredir kimsenin ayak tırnaklarını kesmemesi nedeniyle şiddetli ağrı ve yürüme güçlüğü yaşadığını söyleyerek ABD makamlarını insan haklarını ihlal etmekle suçladı.

Ayrıca kendisi gibi diğer tutukluların çok dar ve penceresiz kafes benzeri hücrelerde günde 23 saate kadar tutulduğu ve hapishane yetkililerinin diğer mahkumlarla iletişim kurmasını engellediğini ifade etti.

Bununla birlikte 2012 yılında terörizm suçlamalarıyla yargılanmak üzere ABD’ye iade edilişinden bu yana ailesini görmediğini ve onlarla ayda en fazla 45 dakika telefonda konuşabildiğini belirtti.

Öte yandan, Başsavcı William Barr ve ABD Cezaevi Hizmetleri Başkanı davanın reddedilmesi çağrısında bulundu ve Ebu Hamza’nın şikayetlerini çok belirsiz olarak nitelendirdi.

ABD, Ebu Hamza’nın yargılanmak üzere iade edilmesini talep etti ve Ekim 2012’de bir İngiliz askeri üssünden diğer dört sanıkla birlikte İngiltere’den sınır dışı edildi.

Asıl adı Mustafa Kamil Mustafa olan Ebu Hamza, Kuzey Londra'daki Finsbury Park Camii’nde imamlık yaptığı sırada şiddeti teşvik etmek iddiasıyla yakalanıp, ABD'ye teslim edilmişti.

aawsat