Almanya'dan 'yeşil yatırım' taslağına itiraz: Nükleer enerjiyi tehlikeli buluyoruz

AB Komisyonunun, yeni nükleer enerji ve doğal gaz santrallerini yeşil yatırım olarak sınıflandırmaya hazırlanması AB'nin iki büyük ülkesi Almanya ve Fransa arasında gerginliğe neden oldu.

Almanya'dan 'yeşil yatırım' taslağına itiraz: Nükleer enerjiyi tehlikeli buluyoruz

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Yeşil Mutabakat ile 2050 yılına kadar iklime zarar vermeyen bir kıtaya dönüşmeyi hedefliyor. Bu çerçevede, Brüksel yeni bir sınıflandırma sistemiyle yatırımları gelecek 30 yılda iklim hedeflerini yakalamak için gerekli ekonomik faaliyetlere yönlendirmeyi planlıyor.

Komisyon, üye ülkelerdeki enerji yatırımlarının sınıflandırılmasına ilişkin yeni kuralları içeren düzenleme taslağını 31 Aralık'ta açıkladı.

Söz konusu taslakta çevreye zarar vermeyen ve atıklarını güvenli biçimde tasfiye edebilecek nükleer enerji santral yatırımları "yeşil ve sürdürülebilir ekonomik aktivite" olarak tanımlandı.

Yeni sınıflandırmanın yürürlüğe girmesi halinde 2045 yılından önce ruhsat alan nükleer enerji santralleri yeşil yatırım olarak kabul edilecek.

Kömür yerine geçecek ve kilovatsaat başına 270 gramdan az karbon emisyonu salacak doğal gaz yatırımları da sürdürülebilir ve yeşil sınıflandırmada yer alacak. Bu kapsamda, 2030 sonuna kadar inşaat izni alan doğal gaz santralleri sürdürülebilir kabul edilecek.

ALMANYA'DAN İTİRAZ

Almanya, Avrupa Birliği'nin nükleer enerjiyi gelecekteki iklim stratejisinin bir parçası olarak gören tasarısına itiraz ederek nükleer enerjiyi 'tehlikeli' bulduğunu açıkladı.

Almanya, son kalan 3 nükleer enerji santralini de yıl sonuna kadar kapatıp kömürden elektrik üretimine de 2030 yılına kadar son verme kararı almıştı.

Hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit gazetecilere yaptığı açıklamada nükleer teknolojinin tehlikeli olduğunu düşündüklerini ve binlerce nesil varlığını sürdürecek olan nükleer atıkların da önemli bir sorun olduğunu vurguladı.

Hebestreit Almanya'nın bu konudaki duruşunu AB'ye ve Avrupa Komisyonuna bir çok defa ilettiğini aktardı. Sözcü bu konuda bir sonraki adımları değerlendirdiklerini belirtti.

Ülkedeki yeni koalisyonun bir parçası olan Yeşiller Partisi sosyal medya üzerinden "Yeşil enerjiye dönmenin zamanı geldi de geçiyor. Gerçek sürdürülebilir enerji kaynaklarına yapılacak yatırımlar tehlikeli nükleer enerji lehine bloke edilmemeli," yorumunda bulundu.

Fakat çevreciler Almanya'nın doğal gaz konusundaki tutumunu eleştiriyor. Doğal gaz kömüre göre daha çevre dostu bir enerji kaynağı olsa da yine de karbon salımı yapan bir yöntem.

Hebestreit Alman hükümetinin doğalgazı sadece bir geçiş teknolojisi olarak gördüğünü ve onu 2045 yılı itibariyle yenilenebilir kaynaklarla üretilen ve kirlilik oluşturmayan hidrojenle değiştirmeyi amaçladığını belirtti. Almanya 2045 yılına kadar nötr karbon seviyesini yakalama sözü vermişti.

Öte yandan Fransa enerji ihtiyacını karşılamak için var olan nükleer santrallerini modernize etmek ve yenilerini inşa etmek istiyor.

Birliğin en büyük iki ekonomisinin izlediği birbirinin tamamen zıddı iki strateji Avrupa Komisyonu'nda karmaşaya neden oluyor. AP tarafından görülen bir taslakta hem nükleer enerjinin hem doğal gazın belli şartlar altında yatırım için sürdürülebilir olacağı belirtiliyor.