Almanya'da Çeçen Müslümanlara yönelik güvenlik operasyonu

Almanya'da bazı bölgelerde keşif faaliyeti yaptıkları iddiasıyla Çeçen Müslümanlara yönelik dört eyalette eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Almanya'da Çeçen Müslümanlara yönelik güvenlik operasyonu

Almanya'nın Berlin, Brandenburg, Kuzey Ren Vestfalya ve Thüringen eyaletlerinde Çeçen Müslümanlara yönelik operasyon düzenlendi. Berlin Polisi ve Berlin Başsavcılığı "eldeki mevcut bilgilere göre" somut bir saldırı tehlikesi bulunmadığını açıkladı. Ancak şüphelilerin Berlin'deki bir sinagogda ve alışveriş merkezinde keşif yaptıkları iddia edildi.

"Devleti tehdi eden ağır şiddet eylemi şüphesiyle" başlatılan soruşturmada Berlin'de altı olmak üzere Ludwigsfelde, Hagen ve Arnstadt kentlerinde toplam dokuz eve baskın düzenlendi. Baskınlarda para, kesici aletlere ve veri taşıyıcılarına el kondu. Operasyona eyalet emniyet teşkilatlarına bağlı yaklaşık 180 polis memuru katıldı.

Spiegel'in haberindeki iddialara göre şüpheliler eylül ayı sonunda Berlin Yeni Sinagogu'ndan dört adet görüntü aldı ve ayrıca birçok alışveriş merkezinde de keşif yaptı. Berlin Başsavcılığı Sözcüsü Martin Steltner bu bilgiyi doğrulamazken "şüphelilerden birinin cep telefonunda muhtemel bir saldırı hedefine ait fotoğraflar bulunduğunu" söyledi.

Berliner Zeitung'un haberine göre Berlin ve Brandenburg'da en az üç kişi gözaltına alındı. Çeçen kökenli şüphelilerin 23 ile 28 yaşları arasında olduğu belirtiliyor.

DW