Akdeniz yüzlerce Aylan bebeğe mezar oldu

BM, son 5 yılda dünyada 32 binden fazla düzensiz göçmenin öldüğünü duyurdu. Bodrum'da cesedi kıyıya vuran Aylan bebek de dahil ölen düzensiz göçmenlerin bin 654'ünü çocuklar oluşturuyor.

Akdeniz yüzlerce Aylan bebeğe mezar oldu

Muğla'nın Bodrum ilçesinde 14 kişinin bulunduğu fiber teknenin 2 Eylül 2015'te batması sonucu Suriyeli Aylan bebeğin de aralarında olduğu 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayın ardından Ege ve Akdeniz'de göçmenlerin dramı son bulmadı.

Aylan bebeğin kıyıya vurmuş cansız bedenin fotoğrafının yayımlanması tüm dünyada şok etkisi oluştursa da bugüne kadar düzensiz göçmen sorununa çözüm getirilemedi, büyüklerin yanı sıra çocuklar ve bebekler de göç yollarında ölmeye devam etti.

654'ü çocuk 32 bin 741 düzensiz göçmen yaşamını yitirdi

BM'nin alt kuruluşu olan Uluslararası Göç Örgütünün (IOM) Kayıp Göçmenler Projesi Koordinatörü Julia Black, örgütün son 5 yıllık verilerini paylaştı.

Black, 2014'ten bu yana tüm dünyada bin 654'ü çocuk 32 bin 741 düzensiz göçmenin yaşamını yitirdiğini aktardı. Son 5 yılda bin 589'u Doğu Akdeniz'de olmak üzere 18 bin 827 düzensiz göçmenin denizde öldüğü bilgisini paylaşan Black, bunların 688'inin çocuk olduğunu kaydetti.

Bu dönemde Akdeniz'deki çocuk ölümlerinin 450'sinin Doğu Akdeniz'de yaşandığını ifade eden Black, ayrıca ölen çocuk sayısının bu rakamdan çok daha fazla olabileceğini vurguladı.

Sahipsiz 'Aylan bebeklerin' mezarlığı: 412 numaralı ada

Ege'de can veren kimsesiz mülteciler, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Doğançay Mezarlığı'nda oluşturulan 412 numaralı adaya defnediliyor.
Kaldırım taşlarından örülmüş mezarlar ve üzerinde numaraların bulunduğu siyah isimsiz tabelalar. Gelip gideninin olmadığı, mezarlığın bu ıssız köşesi Dünya Barış Anıtı’na ve mültecilerin yaşamını yitirdikleri Ege Denizi’ne bakıyor.

"Suriyelilere 'ya denize ya savaşa' mesajı veriliyor"

Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Yöneticisi Mohammad Salih Ali, "Neredeyse bütün muhalefet partileri seçim programlarına Suriyelilerin geri gönderileceğini yazdılar".

Ali devamında, "Yüksek seste bunu dile getirdiler. Türkiye’de son yıllarda yaşanan bütün olumsuzlukları Suriyeliler üzerinden tanımlayan bir muhalefet vardı. Elbette kimse kusursuz değildir ama yapılan bir yanlışı abartıp her şeyin sorumlusu olarak Suriyelileri gösterdiler. İktidar partisi ise kaybedilen oyları geri almak için böyle bir yöntemi uygun gördü. Bu yöntem Suriyelilere ya denize ya da Suriye’ye savaşa mesajı veriyor” sözleriyle ülkede adeta "günah keçisi' ilan edildiklerini savunuyor.

Ajanslar