'Afganistan bir kavmin değil, ümmetin devletidir'

Alimler ve Medreseler Birliği (İTTİHADUL ULEMA) tarafından gerçekleştirilen "6'ncı Âlimler Buluşması"na Afganistan'dan katılan Mevlâna Şah Muhammed, "İslam ümmetinin kesinlikle ilmi, siyasi ve ekonomik olarak birleşmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

'Afganistan bir kavmin değil, ümmetin devletidir'

"6'ncı Alimler Buluşması"nın İkinci Oturumu Afganistan'dan Mevlâna Şah Muhammed'in selamlara konuşmasıyla başladı.

"Yüce Allah, Hazreti Peygamberi hidayet ve hak din üzere göndermiştir ki bütün dinlere hâkim olsun." diyen Şah Muhammed, İslam'ın diğer dinlerin rahatça yaşanabileceği üst çatı olarak kılındığını söyledi.

Selamlama konuşmasında, "Hâkim kılma" kavramı üzerinde duran Şah Muhammed, "Hazreti Peygamberi ve yanındaki ashabı, dini diğer dinlere hâkim kılmak, bu dini ortaya koymak ve bu dinin hakikatlerini yayma derdindeydiler. Dini hâkim kılmaktan kasıt, diğer insanları öldürmek, kılıç zoruyla dini hâkim kılmak değildir. Bu, Peygamberin ve ashabın savaş adamı olduğu manasına da gelmiyor. Biz savaştan yana olan insanlar değiliz." şeklinde konuştu.

"Herkes bir diğerini ötekileştirmektedir"

"Ayrılığa düşmeyin, iftiraka düşmeyin ki başarısız olmayasınız." ayetini hatırlatan Şah Muhammed, "Ancak İslam ümmetinin, bırakın önemli meseleleri, çok önemsiz meselelerde bile ihtilafa düştüklerini, birbirlerini ötekileştirdikleri görmekteyiz. Herkes bir diğerini öteki olarak lanse etmekte, bu zamanın modern tağutlarının, liderlerinin de yönlendirmeleriyle maalesef bu mesele çok derinleşmektedir." dedi.

"Afganistan büyük ümmetin bir parçasıdır"

On yıllarca Rus ve ABD işgaliyle harap edilen Afganistan'da, yaşananların İslam ülkeleri tarafından çok da görülmediğini dile getiren Şah Muhammed, şöyle konuştu:

Yaklaşık yarım asırdır, başta Rus emperyalist güçleri daha sonrasında ABD'nin eliyle ülkem Afganistan'da neler yapıldığını görüyorsunuz. Çoğu kardeşimiz bizimle ilgili bir şey duymadı. Duyanlar da bilsinler ki kesinlikle eksik duydular. Afganistan, bu büyük ümmetin bir parçasıdır. Evlerimiz, ölülerimiz yakıldı, şehitlerimiz paramparça edildi. Ancak, 'Allah'ın, bazı zalimleri mazlumun eliyle def etmesi olmasaydı yeryüzünde fesat çıkardı. İbadethaneler, mescitler, kiliseler yıkılırdı.' ayeti gereği onlara karşı bizler bir mücadele verdik.
Rusya ve ABD'nin sadece Afganistan'a saldırmadığını, bir vampir gibi bütün ümmetin kanını emdiğine dikkat çeken Şah Muhammed, "Biz burada ümmetin güven içinde yaşaması adına aslında bir mücadele verdik ama maalesef ümmetin çoğu şu an verdiğimiz o mücadeleyi ne hatırlamakta ne de ülkemizin durumuyla ilgilenmektedir." ifadelerini kullandı.

"Afganistan İslam Emirliği, maalesef İslam ülkeleri tarafından tanınmıyor"

İslam ümmetinin birer parçası olan birçok ülkenin emperyalist güçlerle iş tuttuğunun farkında olduklarını dile getiren Şah Muhammed, "İslam ülkeleri, maalesef büyük diye gösterilen güçlerin korkusuyla bizlere yardıma yanaşmamaktadırlar. Bunun en büyük örneği şu anda kurmuş olduğumuz Afganistan İslam Emirliğinin tanınmamasıdır. Birçok İslam ülkesi Afganistan'da halkın desteğiyle kurulan bu hükümeti maalesef tanımaya yanaşmamaktadır. Biz bu devleti belli bir kavmin devleti olarak görmüyoruz. Bu ümmetin devletidir." dedi.

İslam ümmetine vahdet çağrısında bulunarak selamlama konuşmasına son veren Şah Muhammed, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"İslam ümmetine sesleniyorum: Duruşunuz bir olsun, sözünüz bir olsun, yumruğunuz tek olsun. Hazreti Peygamber'den ümmetin tek başlı olması gerektiğini öğrenmedik mi? Beraber hareket etmeyi biz Hazreti Peygamber'den öğrendik. Öyle ise Afganistan davasıyla ilgili duruşunuzun bir olması gerekmektedir.

İslam ulemasına sesleniyorum: İslam ümmetinin kesinlikle birleşmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu birleşme ve vahdet, cihadi anlamda bir birliktelik değil; ilmi, siyasi ve ekonomi bir birliktir. Müslümanlar, Afgan halkını ABD'nin merhamet bilmez askerlerinin vicdansızlığına terk etmesinler. Şu an ABD bir kez daha bizi bölmek, bir kez daha ülkemizi işgal etmek adına plan yapıyor. Ama Allah'ın izniyle bizler Allah'ın kitabı ve Peygamberin sünnetini tahkimden vazgeçmeyeceğiz."

İLKHA