ABD'de ırkçı propaganda dağılımı 2019'da tarihin en yüksek seviyesine ulaştı

ABD'de Karalama Karşıtı Topluluk isimli bir sivil toplum örgütünün hazırladığı rapora göre ülkede ırkçı propaganda dağılımı, 2019 yılında zirveyi gördü.

ABD'de ırkçı propaganda dağılımı 2019'da tarihin en yüksek seviyesine ulaştı

ABD'de Karalama Karşıtı Topluluk (ADL) tarafından hazırlanan raporda, 2019 yılında ülkedeki beyaz üstünlükçü propaganda dağılımı son bir yıl içinde neredeyse çıkarak rekor seviyeye ulaştı.

Raporda, ırkçı faaliyetlerin ABD'deki üniversite kampüslerinde ve dışında da etkili olduğu kaydedildi.

ADL'nin raporunda, "2018'de 1.214'e kıyasla, 2019'da ülke çapında toplam 2.713 - günlük ortalama 7'den fazla - (ırkçı) yayın dağılımı bildirildi" ifadeleri kullanıldı.

En yüksek sayıda ırkçı propaganda faaliyeti Kaliforniya, Teksas, New York, Massachusetts, New Jersey, Ohio, Virginia, Kentucky, Washington ve Florida eyaletlerinde kaydedildi.

Raporda, 2018 yılında kampüslerde tespit edilen 320 vakayla karşılaştırıldığında, geçen yıl üniversite kampüslerinde bu türden 630 faaliyet görüldüğü bilgisi verildi.

ADL CEO'su Jonathan A. Greenblatt, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Beyaz üstünlükçüler, propaganda dağılımını - el ilanı, broşür ve çıkartma dahil olmak üzere - nefret ve hoşgörüsüzlük mesajlarını tanıtmanın kullanışlı ve pratik anlamda gizlenmelerine olanak veren bir yol olarak görüyorlar" dedi.

Topluluğun Aşırılıkçılık Merkezi Başkan Yardımcısı Oren Segal'a göreyse beyaz üstünlükçüler; Yahudiler, siyahlar, Müslümanlar, beyaz olmayan göçmenler ve azınlık gruplarını hedef alırken faaliyetlerini normalleştirmek ve daha fazla insan kazanmak için ırkçı dili 'vatanseverlik' kılıfıyla sunuyor.

Ajanslar