ABD'de 25 kentte sokağa çıkma yasağı

ABD'de kriz yaratan polis şiddeti protestoları ülke genelinde sürerken, 25 kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

ABD'de 25 kentte sokağa çıkma yasağı

Amerika’nın Minneapolis şehrinde George Floyd adlı bir siyahın polis tarafından gözaltına alınırken nefessiz bırakılarak hayatını kaybetmesi üzerine başlayan ve ülkenin dört bir yanına yayılan protestolar şiddetini giderek daha da arttırıyor.

Başkent Washington’dan New York’a, Tulsa’dan Los Angeles’a kadar ülke genelinde çoğu şiddete dönüşen eylemler düzenleniyor. Birçok kentte sokağa çıkma yasakları ilan edilirken, giderek artan sayıda eyalette de Ulusal Muhafız Birlikleri göreve çağrıldı. Yaşanan gerilimin düzeyi, 1992 yılındaki Los Angeles olaylarını hatırlattı. Polisin Perşembe gününden bu yana 17 kentte 1400ê yakın kişiyi tutukladığı belirtildi.

Minneapolis’te başlayan ve kısa zamanda tüm ülkeye sıçrayan protestolarda polis araçları ateşe verilirken, hem güvenlik birimleri hem de protestocular arasında yaralananların sayısı da giderek tırmanıyor.

Beyaz Saray önü yine gergindi

Başkent Washington’da Beyaz Saray önünde dün başlayan protestolar bugün de devam etti. Polis Beyaz Saray önündeki parkı ve Beyaz Saray’a uzanan tüm yolları barikatlarla kapadı. Beyaz Saray’ın çevresindeki caddeleri dolduran ve zaman zaman barikatları aşmaya çalışan protestocularla polis arasında gergin anlar yaşandı. Protestocular Gizli Servis görevlileri ve diğer güvenlik yetkililerine şişeler ve fişekler fırlattı, polis de göz yaşartıcı gazla karşılık verdi.

Başkent sokaklarında Ulusal Muhafız Birlikleri’ne ait kamyonların turladığı gözlendi

Havanın kararmasıyla birlikte gerilimin daha da yükseldiği protestoda göstericiler iki aracı ateşe verdi, bolca gaz fişeği sesleri duyuldu. Tepede de sürekli bir helikopter gezdi. Bir ara göstericiler Beyaz Saray'ın karşı tarafındaki caddeye akın etti ve barikat kurdu. Polis göstericileri geri püskürttü. Göstericiler civardaki bazı binaların camlarını indirdi.

Bu arada Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser, Trump’ın Beyaz Saray önündeki için protestocular için söylediği, ‘’çitleri aşsalardı en saldırgan köpekler ve en uğursuz silahlara karşılaşacaklardı’’ ifadesine tepki gösterdi ve Trump’ı bu sözlerle siyah Amerikalılar’ı hedef almakla suçladı.

Protestocular, George Floyd’un can verirken söylediği ‘’nefes alamıyorum’’ ifadesini slogan olarak sık sık tekrarlarken, gösteride ABD bayrakları yakanlar da oldu.

Los Angeles’taki Protestolara Müdahale İçin Ulusal Muhafızlar Devreye Girdi

Minneapolis’te siyah şüpheli George Floyd’un polis tarafından öldürülmesi üzerine ülke genelinde çarşamba akşamı başlayan protesto gösterileri hafta sonu Los Angeles’ta şiddetini arttırdı.

Cuma akşamı şiddetini arttıran gösterilerde, 533 kişi gözaltına alınırken, 5 polis memuru da yaralandı.

Cumartesi günü gün boyu devam eden gösteriler şehrin büyük bir kısmına yayıldı.

Çok sayıda bina ve polis aracı molotof kokteyli kullanan göstericiler tarafından ateşe verildi. Gösterilerin şiddetini arttırmasıyla polis ekipleri gaz bombası ve plastik mermilerle müdahalede bulundu.

Ayrıca çok sayıda mağazanın camları göstericiler tarafından kırılırken, yüzlerce kişinin mağazaları yağmaladığı görüldü.

Kentin birçok noktasından dumanlar yükselmeye devam ederken, itfaiye ekiplerinin çeşitli noktalardaki yangınlara müdahalesi sürüyor.

Akşam saatlerinde etkisini giderek arttıran gösterileri kontrol altına alabilmek için ilk olarak sadece Los Angeles kent merkezinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Ardından, Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti, sokağa çıkma yasağnın akşam 8’den sabah 5.30’a kadar tüm Los Angeles’ta geçerli olacağını açıkladı.

Los Angeles’ta gösterilerin kontrol altına alınamaması üzerine, Garcetti, California Valisi Gavin Newsom’dan Ulusal Muhafızlar’ın devreye girmesini talep etti.

Garcetti’nin talebi, ikilinin görüşmesinden kısa süre sonra kabul edildi ve Los Angeles’taki gösterileri bastırmak için Ulusal Muhafızlar devreye girdi.

Yerel yetkililer sabah 5.30’a kadar devam edecek sokağa çıkma yasağının uzatılabileceğini aktarıyor.

Olayın bilançosu ise henüz bilinmiyor

Los Angeles’taki ilk gösteriler çarşamba günü şehir merkezinde başlamıştı. Yüzlerce kişi, sloganlar atarak kentin en işlek noktalarından olan 101 numaralı otobana geçerek, yolu çift yönlü olarak trafiğe kapatmıştı.

Otoban üzerindeki iki polis aracını kuşatan göstericiler ‘siyahların hayatı önemlidir’ sloganları atarak araçların camlarını kırmıştı.

Los Angeles Emniyeti (LAPD), ‘İfade özgürlüğü bizim için son derece önemli, acınızı ve öfkenizi anlıyoruz, ancak protestoların kamu güvenliğini tehlikeye atmamasına dikkat etmemiz gerekiyor’ açıklamasında bulunmuştu.

Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, ‘Bir insan gözümüzün önünde öldürüldü. Kızgın olmak, adalet aramak ve bir daha asla demek için tüm nedenlere sahibiz’ ifadelerini kullandı. Garcetti, protestoların barışçı sınırlar içerisinde yapılması gerektiğini ifade etmişti.

Ülkenin dört bir yanında gösteriler sürüyor

Philadelphia’da barışçıl başlayan protestolara daha sonra şiddet karıştı, en az 13 polis memuru yaralandı, en az 4 polis aracı ateşe verildi.

Oklahoma eyaletinin Tulsa kentinde, 1921 yılında siyahlara yönelik katliama sahne olan ve 300 kadar kişinin hayatını kaybettiği bölgede gösteri düzenlendi, göstericiler yolları trafiğe kapadı.

Florida eyaletinin Tallahassee kentinde bir kamyonet protestocuların arasına daldı. Olayda yaralanan olmadı, kamyonetin sürücüsü gözaltına alındı.

New York’ta da polis yetkililerinin protestocuları coplarla püskürttüğü, tutuklamalar yaptığı ve caddeleri temizlediği görüntüler sosyal medyada yayıldı. Bir başka videoda da New York Polis Teşkilatı’na bağlı iki polis aracının, barikatları aşmaya çalışan bir grup protestocunun üzerine sürdüğü, bazılarını yere devirdiği görüldü.

Olayların ilk başladığı Minneapolis kentinde sokağa çıkma yasağına rağmen protestolar beşinci gününde de devam etti. Polisin göstericilere karşı tavrını bugün biraz daha sertleştirdiği gözlendi.

Kent merkezinde binlerce kişinin katıldığı gösteriye sahne olan Chicago’da da gece 9’dan sabah 6’ya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Minnesota Georgia, Utah, Kentucky, Ohio ve Texas eyaletlerinde de Ulusal Muhafızlar aktive edildi. Utah’taki gösteride bazı protestocuların tabanca taşıdığı görüldü. Portland, Cincinnati, Los Angeles, Atlanta, Denver, Miami ve diğer birçok kentte de gece sokağa çıkma yasakları ilan edildi.

Nashville’de belediye başkanı, protestocuların bir mahkeme binasını ateşe vermesinin ardından sivil acil durum ilan etti. Dünden bu yana şiddetli gösterilere sahne olan Georgia eyaletinde de acil durum ilan edildi. Texas’ta da Vali Greg Abbott eyalete bağlı 1500 civarında askeri farklı kentlere gönderdi.

Seattle'de da bazı dükkanlar yağmalandı

Güney Carolina eyaletinde bir televizyon kanalı muhabiri protesto sırasında atılan taşlar yüzünden yaralandı. Las Vegas’ta da 80 protestocu tutuklandı, 12 polis memuru yaralandı.

VOA