ABD tarafından eğitilen ordu Uganda'da petrol boru hattı protestocularını hedef aldı

Fridays for Future Uganda, "EACOP'a karşı iklim aktivistlerinin tutuklanması, değişimin önemli savunucularını susturmaya yönelik açık bir harekettir" dedi.

ABD tarafından eğitilen ordu Uganda'da petrol boru hattı protestocularını hedef aldı

ABD tarafından eğitilen Uganda ordusuna bağlı polis ve askerler, Doğu Afrika Ham Petrol Boru Hattı'na karşı düzenlenen iki protesto gösterisinde göstericilere sert müdahalede bulunarak, EACOP muhaliflerine yönelik dünya çapında kınanan baskıyı sürdürdü.

AFP'nin belirttiği gibi , China National Offshore Oil Corporation'ın, Uganda'nın Lake Albert petrol sahalarından Tanzanya'daki Tanga limanına yaklaşık 900 mil ham petrol taşıması planlanan EACOP'ta %8 hissesi bulunmaktadır. Uganda ve Tanzanya devlet şirketlerinin her birinin %15 hissesi vardır ve kalan %62'lik kısım Fransa merkezli çokuluslu TotalEnergies tarafından kontrol edilmektedir.

İklim aktivisti ve çevre danışmanı Ashley Kitisya "Bugün Kampala'da Stop EACOP aktivistlerinin tutuklanması demokrasiye ve protesto hakkına bir saldırıdır," dedi.   "Bu baskıyı kınıyoruz ve gözaltına alınan tüm aktivistlerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Adalet talep eden barışçıl sesler susturulmamalı. 

Fridays for Future Uganda, "EACOP'a karşı iklim aktivistlerinin tutuklanması, değişimin önemli savunucularını susturmaya yönelik açık bir harekettir" dedi.

Kampala merkezli Monitor'a göre , emziren anneler de dahil olmak üzere yüzlerce barışçıl boru hattı karşıtı da Hoima Şehri'nde toplandı . Kitara Ortaokulu'ndaydılar (SS) ve bölgesel EACOP ofislerinde gösteri yapmayı planlıyorlardı ancak "ağır silahlı polis" ve "protestoyu engelleyen" Uganda Halk Savunma Kuvvetleri (UPDF) askerleri tarafından çevrelendiler.

Kuruluşun geçen yıl belirttiği gibi , gizliliği kaldırılan ABD Dışişleri Bakanlığı verileri, Uganda'nın 2019-21 yılları arasında ABD'den 8,5 milyon dolarlık askeri eğitim yardımı aldığını ve Afrika ülkesinin 2012-16 yılları arasında 21,9 milyon dolarlık ekipman hibesi aldığını gösteriyor.

Küresel İklim Örgütü 350. Org’a göre, Uganda'daki baskılara rağmen Perşembe günü Tanzanya'da protestolar planlanıyor .

Grup Pazartesi günü, "EACOP projesi yerel toplulukları, su kaynaklarını, biyolojik çeşitliliği ve iklim değişikliğini engelleme çabalarını tehdit ederken sıradan Ugandalı ve Tanzanyalı insanlara pek fayda sağlamıyor,"açıklamasında bulundu.