ABD-Taliban müzakerelerinde 'imza töreni' konuşuluyor

Afganistan’ın silahlı harekatı Taliban, ABD ile yürüttüğü müzakerelerde "barış anlaşmasının imzalanması ve yapılacak töreninin detaylarını" görüştüklerini iddia etti.

ABD-Taliban müzakerelerinde 'imza töreni' konuşuluyor

Taliban’ın Sözcüsü Suheyl Şahin, Katar’ın başkenti Doha’da, ABD ile iki günden beri yürüttükleri barış müzakerelerinde ‘anlaşmanın imzalanmasını ve yapılacak töreni’ görüştüklerini açıkladı.

Afganistan merkezli Tolo News’un haberine göre, Şahin, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, müzakerelerin birkaç gün devam edeceğini belirtti.

Müzakerelere yakın kaynaklar, barış anlaşmasının Afganistan’daki 13 bin Amerikan ve binlerce NATO askerinin ülkeden kademeli olarak çekilmesini kapsadığını iddia etti.

Kaynaklar, müzakerelerin ilerlemesi için Taliban’ın 7-10 gün boyunca eylemleri azaltmayı kabul ettiğini söyledi.

Müzakerelere katılmak istediği halde Taliban’ın vetosu nedeniyle masada yer almayan Afganistan hükümeti ise şiddetin azaltılması değil bir ateşkesin olması gerektiğini savunuyor.

Müzakereler, ABD'nin Afganistan Uzlaşısından Sorumlu Özel Temsilcisi Büyükelçi Zalmay Halilzad ile Taliban’ın ikinci ismi Abdul Gani Baradar liderliğinde yürütülüyor.

TRT