ABD, Rusya ve İsrail güvenlik danışmanları Kudüs'te buluşacak

ABD, Rusya ve İsrail güvenlik danışmanları Kudüs'te buluşacak

İşgal Başbakanı Binyamin Netanyahu dün yaptığı açıklamada, özelde Suriye’deki İran etkisinin yanı sıra bölgesel güvenlik meselelerini tartışmak üzere önümüzdeki ay Rusya, ABD ve İsrail güvenlik danışmanlarının Kudüs’te bir araya geleceğini duyurdu.

The Jerusalam Post gazetesine göre, Netanyahu, önceki gün İsrail İşgal Parlamentosu’nda düzenlenen oylamanın ardından yaptığı açıklamada bu meselenin seçim süreci kadar önemli bir konu olduğunu ifade etti.

Netanyahu konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Ortadoğu’daki güvenlik meselesini ele almak adına Kudüs’te üçlü bir komite kurulmasını önerdiğini belirterek, ülke başkanlarının bu öneriyi kabul ettiğini ve daha önce işgalci israil’de böyle bir toplantının yaşanmadığını vurguladı.

Netanyahu, bu fikri ilk olarak geçtiğimiz Şubat ayında Rusya’ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Putin’e önermişti. İşgal Başbakanı, Putin ile gerçekleştireceği toplantı öncesi yaptığı açıklamada, bölgedeki istikrar ve güvenlik için en büyük tehdidin İran ve milisleri olduğunu, Suriye’deki İran varlığı ile mücadele etmekte kararlı olduklarını dile getirmişti.

Öte yandan Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada,  önümüzdeki Haziran ayında ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben-Shabbat ve Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev’in Kudüs’te bölgesel güvenlik meselelerini görüşmek üzere bir araya geleceği belirtildi.

Ajanslar