ABD, Rusya ve Fransa PYD ile ENKS'yi uzlaştırdı

ABD, Rusya ve Fransa'nın çabaları sonucu PYD ve ENSK'nin ilk aşamada siyasi konularda anlaştığı belirtildi.

ABD, Rusya ve Fransa PYD ile ENKS'yi uzlaştırdı

ABD’li heyet, Rojava’da PYD ve ENKS'nin birlikteliği çalışmalarının geliştirilmesi için yapılması gerekenler konusunda Kürt siyasi partilerinin görüş ve önerilerini dinledi.

ABD’den sonra geçen pazartesi Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan bir heyet de taraflar arasında uzlaşma konusunu görüşmek üzere Suriye’nin kuzeyine geçti.

Elbette ABD ve Fransız diplomatik heyetlerinden sonra Rusya’nın da bölgeye heyet göndermesi dikkatlerden kaçmadı.

ABD ve Fransız diplomatik heyetlerinin PYD ve ENKS arasında birliğin sağlanması amacıyla Kürt yöneticilerle görüşmeleri sürerken, Rus yetkilileri de Şam-Kamışlı arasında diyaloğun yeniden canlanması için bir dizi toplantılar gerçekleştirdi.

4 Mayıs’ta SDG’li Mazlum Abdi ile bir araya gelen Rus heyetin görüşmesinde, PYD-ENKS arasındaki görüşmelerde gelinen aşama ile bölgedeki siyasi ve askeri konular masaya yatırıldı.

Suriye rejimi ile Kürtler arasında yeniden diyaloğun başlaması, Kürtler ile bölgedeki etnik toplulukların birlik içerisinde yaşaması için Rus heyetin ENKS, Arap aşiretleri ve diğer azınlık temsilcileriyle de bir araya gelmesi bekleniyor.

Nihayetinde dün ENKS ile PYD’e arasında bir süredir gerçekleşen görüşmelerin ardından siyasi konularda bir anlaşma sağlandı

Taraflar bölgenin geleceği, Suriye hükümeti ve muhalefete karşı ortak tavır, komşu ülkelerle ilişkiler başta olmak üzere, birçok konuda görüş birliğine vardı.

Önümüzdeki günlerde de ABD ve Fransa ara buluculuğunda görüşmelerin devam edeceği ve taraflar arasında askeri ve idari konuların da ele alınacağı öngörülüyor.

ENKS ne zaman kuruldu?

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) 26 Ekim 2011’de Beşşar Esad yönetimine muhalif 11 Kürt parti ve grup tarafından kuruldu.

ENKS’nin merkezi IKB’nin başkenti Erbil’de bulunuyor. Eski IKB Başkanı Mesud Barzani’nin desteğiyle eğitilmiş 8 bin civarında Roj Peşmergeleri adında askeri gücü bulunmakta.

Türkiye ENKS’yi yasal görüyor ve ülkenin birkaç yerinde temsilcilikleri de bulunuyor.

Ajanslar