'ABD ile yapılacak bir savaş dünya için felaket olur '

Çin Savunma Bakanı Wei Fenghe, ABD ile yapılacak bir savaşın dünya için bir felaket olacağını söyleyerek, Washington'u Tayvan ve Güney Çin Denizi ile ilgili anlaşmazlıklara karışmaması konusunda uyardı.

'ABD ile yapılacak bir savaş dünya için felaket olur '

Singapur’da düzenlenen Asya’nın en büyük güvenlik zirvesi Shangri-La Diyalogu’nda konuşan Çin Savunma Bakanı Wei Fenghe, Pekin’in topraklarının bir parçası olarak kabul ettiği Tayvan’a müdahale edecek herhangi bir devlet veya güçle sonuna kadar savaşacaklarını dile getirdi.

2011'den beri Shangri-La Diyalogu’nda konuşan ilk Çin Savunma Bakanı olan Wei, Pekin’in Asya’daki askeri operasyonlarının savunma amaçlı olduğunu ancak çıkarlarına yapılacak herhangi bir saldırıya karşı koymaktan da çekinmeyeceğini vurguladı.

“Bize kimse saldırmadıkça biz de kimseye saldırmayız” diyen Wei, Çin ve ABD arasında yaşanacak çatışmaların sonuçlarının vahim olacağına dikkat çekerek Washington’ı uyardı.

Wei, “İki taraf da olası bir savaşın hem kendileri için hem de dünya için bir felaket olacağının farkında” yorumunda bulundu.

Savunma Bakanı ayrıca, "Çin'i bölme girişimleri başarılı olmayacak. Tayvan sorununa yapılacak herhangi bir müdahale başarısızlığa mahkumdur” dedi.

ABD Savunma Bakanı Patrick Shanahan, dün Shangri-La Diyalogu’nda yaptığı konuşmada, Güney Çin Denizi ve Tayvan gibi konular da dahil olmak üzere Çin’in bölgeyi tehdit eden politikalarını artık görmezden gelmeyeceklerini belirtmişti.

ABD’nin çoğu ülke gibi Tayvan ile resmi bir bağı yok ancak en büyük destekçisi ve ana silah kaynağı.

Dünya finansal piyasalarını sarsan mevcut ticaret savaşına da değinen Wei, ABD savaşmak isterse Çin’in sona kadar savaşacağını ancak Washington’un diyalog istemesi halinde kapıyı açık tutacaklarını da söyledi.

Wei ayrıca, 30 yıl önce Çin ordusunun 4 Haziran 1989’da Tiananmen olaylarını kanlı şekilde bastırmasının doğru bir karar olduğunun altını çizerek o günden itibaren ülkede istikrarın sağlanabildiğini kaydetti.