ABD, Hamas liderleri hakkındaki iddianame hazırladı

ABD Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı iddianamede, Hamas’ın 6 lideri hakkında 7 Ekim 2023’te gerçekleştirilen saldırıyı planlama ve diğer çeşitli suçlar ile suçlandı.

ABD, Hamas liderleri hakkındaki iddianame hazırladı

ABD, işgalci İsrail’in en büyük destekçisi konumunda bulunmayı sürdürüyor. İşgalci İsrail’in 7 Ekim tarihinden bu yana birçok ülkenin desteğiyle gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 40 bin 819’a yükseldi. Çocuk katili İsrail’in öldürdüğü kişilerden 16 bin 673’i ise çocuk.

ABD siyonist İsrail'in yaptığı katliam ve yıkımı görmezden gelirken Hamas’ın 7 Ekim 2023’te işgalci İsrail’e yönelik düzenlediği saldırıyla ilgili ABD Adalet Bakanlığı, Hamas’ın 6 lideri ile ilgili iddianame hazırladı.

Hamas liderlerine birden çok suçlama

ABD Adalet Bakanlığı, İsmail Haniye, Yahya Sinvar, Muhammed Al-Masri, Marwan Issa, Halid Meşal ve Ali Baraka hakkında 7 Ekim 2023’teki saldırıyı planlama, destekleme, cinayet, insan kaçırma gibi suçlamaları içeren iddianame hazırladı.

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland konuyla ilgili açıklamasında, “Adalet Bakanlığı, Yahya Sinvar ve Hamas'ın diğer üst düzey liderlerini, Amerikan vatandaşlarını öldürmek ve ABD'nin ulusal güvenliğini tehlikeye atmak için onlarca yıl süren bir kampanyayı finanse etmek, yönetmek ve denetlemekle suçladı.” ifadelerini kullandı.

İddianame önceden hazırlanmış

Bakanlık, 7 Ekim saldırılarında 40’tan fazla ABD vatandaşının da hayatını kaybettiğini duyurdu.

Ayrıca geçen hafta öldüğü açıklanan 23 yaşındaki ABD vatandaşı rehine Hersh Goldberg-Polin’in de ‘Hamas tarafından’ öldürüldüğü öne sürüldü.

ABD medyası iddianamenin 1 Şubat 2024’te hazırlandığını ve mühürlü tutulduğunu, İsmail Haniye’nin suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından mühürlü tutulmasına gerek kalmadığını yazdı.

İddianamede Hamas liderleri hakkında bilgiler paylaşıldı

ABD Adalet Bakanlığı, iddianamede adı geçen 6 Hamas liderine ilişkin bilgileri de paylaştı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“İsmail Heniyye 2017'den 31 Temmuz'da öldüğü bildirilene kadar Hamas'ın Siyası Büro Şefiydi. Haniye 2017'den önce Politbüro Başkan Yardımcısı ve Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki lideriydi. Ebu İbrahim olarak da bilinen 61 yaşındaki Yahya Sinvar Hamas'ın lideridir. Daha önce, yaklaşık 2017'den itibaren Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki lideriydi ve El Kassam Tugayları'nın kurucularından biriydi. Sinvar esas olarak Gazze Şeridi'nde yerleşiktir. Muhammed Deif ve al Khalid al-Deif olarak da bilinen Mohammad Al-Masri, 2002'den 13 Temmuz'da öldüğü bildirilene kadar El Kassam Tugayları'nın başkomutanıydı. Al-Masri esas olarak Gazze Şeridi'nde görev yapmaktaydı. 

Ebu Baraa olarak da bilinen Marwan Issa, yaklaşık 2007'den 10 Mart'ta öldüğü bildirilene kadar El Kassam Tugayları'nın komutan yardımcısıydı. Issa esas olarak Gazze Şeridi'nde bulunuyordu. Ebu el-Velid olarak da bilinen 68 yaşındaki Halid Meşal, yaklaşık 2004-2017 yılları arasında Hamas'ın politbüro başkanıydı ve şu anda Hamas'ın Gazze Şeridi ve Batı Şeria dışındaki resmi varlığından etkin bir şekilde sorumlu olan Hamas'ın diaspora ofisinin başkanıdır. Meşal'in merkezi Katar'da bulunuyor.

57 yaşındaki Ali Baraka, yaklaşık 2019'dan beri Hamas'ın Yurtdışı Ulusal İlişkiler Başkanı ve daha önce Hamas'ın Lübnan temsilcisiydi. Baraka esas olarak Lübnan'da yaşamaktadır.”