ABD, 12 ülkede ‘gölge polis’ birimlerini finanse ediyor
The Wall Street Journal, ABD’nin 12’den fazla ülkede güvenlik operasyonları yürütmek için ‘gölge polis’ gruplarını finanse ettiğini, eğittiğini ve çalıştırdığını ortaya koydu.
The Wall Street Journal, ABD’nin polis teşkilatlarının yozlaşmış olduğuna ve güvenilir durumda olmadığına inanılan 12’den fazla ülkede güvenlik operasyonları yürütmek için ‘gölge polis’ gruplarını finanse ettiğini, eğittiğini ve çalıştırdığını ortaya koydu.
The Wall Street Journal’a göre, söz konusu ülkelerdeki ABD büyükelçiliği personelleri kendi yerel kolluk kuvvetlerini seçiyor, adayların davranışlarını inceliyor ve ABD çıkarlarına uygun atamalar yapıyor.
Şarku’l Avsat’ın The Wall Street Journal’dan aktardığı habere göre ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Uluslararası Uyuşturucu ile Mücadele ve Yasaları Uygulama İşleri Bürosu, Diplomatik Güvenlik Ofisi, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve İç Güvenlik Departmanı’nın dünya çapındaki 105 polis biriminin üyelerini kontrol ettiğini bildirdi. Dışişleri Bakanlığı, bazı kurumlar kendi denetimlerini yaptıkları için ABD müttefiki birimlerin veya istihdam ettikleri unsurların küresel bir bilançosunu sağlayamayacağını açıkladı. Bakanlık ayrıca, birimlerin tüm faaliyetlerini veya onlara giden toplam devlet harcamalarını takip eden bir merkez ofis olmadığını aktardı.
Dışişleri Bakanlığı’nın Diplomatik Güvenlik Bürosu, Peru’dan Filipinler’e kadar hükümetlerle yapılan anlaşmalar çerçevesinde kurulan 16 birimin kontrol edildiğini bildirdi. Bakanlığa bağlı Balık ve Vahşi Yaşam Servisi’nin de Uganda ve Nijerya’daki polislere fon sağladığını belirtti. Kenya’da FBI, Ulusal Güvenlik, Uyuşturucuyla Mücadele İdaresi, Balık ve Vahşi Yaşam Servisi, Kenya Kriminal Soruşturma Müdürlüğü’nden dedektifleri kontrol etti. Birimler, eroin kaçakçılığından pasaport ve vize dolandırıcılığına, insan kaçakçılığından ABD vatandaşlarını hedef alan suçlara kadar çeşitli davaları takip ediyor. Nairobi’deki ABD Büyükelçiliği’nde görev yapan ABD’li ajanların Kenya’da tutuklama yetkisi yok ama yerel ortakları bunu yapabiliyor.
ABD tarafından denetlemeye tabi olan yabancı polis birimlerinin küresel yayılımı hala tam olarak bilinmiyor ve çok az kamuoyu incelemesi ile karşı karşıya kalıyor. Bu birimlerin varlığından haberdar olan bazı Kenyalılar, tabancıların yerel kolluk kuvvetleri üzerinde çok fazla etkiye sahip olduğuna inanıyor.
Uluslararası Uyuşturucu ile Mücadele ve Yasaları Uygulama İşleri Bürosu, 1980’lerde Kolombiya, Bolivya ve Peru’daki kokain savaşları sırasında bu strateji ilk adımı oldu. O dönemde yapılan bir araştırmaya göre, uyuşturucu kartellerinin yerel polis üzerindeki etkisinden bıkan yerleşik ABD ajanları, güvenebileceklerini düşündükleri memurları işe alma görevini üstlendi. O zamanki raporlar, Uyuşturucu ile Mücadele Ofisi’nin kontrol ettiği birimlerin varlığını sürdürmesinin, ABD hükümetinin yoğun diplomatik baskısına bağlı olduğunu ortaya çıkardı.