100 bin casus öğrenci paniği

İngiltere’de istihbarat birimleri ülkedeki Çinli öğrencilerle ilgili uyarılarda bulundu. MI5 ve GCHQ’dan yapılan açıklamada ülkedeki 100 bin Çinli öğrencinin casusluk faaliyetlerinde bulunabileceği ileri sürüldü.

100 bin casus öğrenci paniği

Çinli öğrencilere dair ‘casusluk’ suçlamaları ABD’den İngiltere’ye sıçradı. ABD basınındaki sık sık çıkan “Çinli öğrenciler casusluk faaliyetlerinde bulunabilir” haberlerinin ardından bu kez İngiliz basınında Çinli öğrenciler haberleri dolaşmaya başladı.

Kısa bir süre önce de Çin merkezli Konfüçyüs Merkezleri’nin bulundukları ülkelerde casusluk faaliyetlerinde bulundukları ileri sürülmüştü. İngiliz basınında bugün yayımlanan haberlerin kaynağı olarak ise istihbarat servisi MI5 ile siber güvenlik birimi GCHQ gösterildi.

‘Üniversiteler risk altında’

Haberlere göre MI5 ve GCHQ, ülkedeki 100 bin Çinli öğrencinin bulundukları üniversitelerde casusluk faaliyetlerinde bulunabileceklerine dair uyarılarda bulundu.

Çinli öğrencilerin üniversitelerdeki araştırma çalışmaları ve bilgisayar sistemleriyle ilgili topladıkları bilgileri Çin’e aktarabilecekleri ileri sürüldü. İngiliz üniversitelerinde son 10 yıl içinde 500 Çinli askeri alanda uzman ismin de eğitim aldığına dikkat çekildi.

Ajanslar